EU: Šmit bi svoja ovlašćenja u BiH trebalo da koristi samo kao poslednju meru

U saopštenju Evropske službe za spoljne poslove se navodi da se od vlasti u BiH očekuje da sprovedu potrebne reforme kako bi osigurale da se izbori sprovedu u skladu sa evropskim standardima, i to primenom preporuka Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR), kao i relevantnih preporuka Venecijanske komisije.

Očekuje se da vlasti osiguraju transparentnost finansiranja političkih partija.

„Evropska unija snažno preporučuje da Parlament BiH preuzme odgovornost i usvoji te reforme, kao što su se lideri državne koalicije obavezali da to urade na vreme za implementaciju tokom oktobarskih opštinskih izbora“, navodi se u saopštenju.

Saopšteno je da je opsežan međunarodni nadzor nespojiv sa evropskom budućnošću BiH i da se očekuje od svih aktera da se ponašaju odgovorno i pokažu uzdržanost u narednom periodu.

„Nakon odluke Evropskog saveta da otvori pristupne pregovore, EU će nastaviti da radi sa vlastima BiH na napredovanju na evropskom putu“, dodaje se u saopštenju.

Šmit, čiji mandat u Republici Srpskoj nije priznat, saopštio je ranije danas odluku o nametanju izmena Izbornog zakona i dodao da to radi zarad svih građana BiH.

Objavljujući svoju odluku, Šmit je rekao da je to u skladu sa njegovim mandatom.

Prema njegovim rečima, izmene, između ostalog, podrazumevaju da Centralna izborna komisija BiH (CIK) imenuje predsednike biračkih odbora, uvođenje skenera i videonadzora.

Dodao je da nijedna zemlja ne može biti članica EU ako ne prihvati pravne dokumente EU, te da odluku o tome donosi EU, a ne domaći političari.

(RTS)