Nova runda dijaloga vlasti i opozicije o izbornim uslovima, SPN ima nove zahteve

Predsednica Skupštine Ana Brnabić je na jučerašnjoj konferenciji za novinare rekla da su zahtevi koalicije „Srbija protiv nasilja“ u suprotnosti sa ODIHR preporukama, a da je njihov raniji zahtev koji se tiče obustave izbornih radnji za beogradske izbore protivustavan.

Najavila je da će se do kraja nedelje formirati Komisija za izmenu i dopunu zakona u skladu sa ODIHR preporukama, te da će se raditi i na formiranju Komisija za uvid i reviziju biračkog spiska i poručila: „Ko hoće da učestvuje – hvala, ko neće nastavljamo da radimo“.

Brnabićeva je na konferenciji za novinare upitala kako dalje nastaviti dijalog kad dobija po dva-tri različita zahteva tog dela opozicije nedeljno.

Koalicija „Srbija protiv nasilja“ je poslala Ani Brnabić zahtev da se dvotrećinskom većinom usvoji ustavni zakon o izmenama i dopunama Zakona za sprovođenje Ustava kako bi se svi lokalni izbori održali u istom danu 2024. godine. 

Obavestili su je i da su se pre četiri dana, 12. aprila zvanično obratili OEBS-u sa zahtevom da ta organizacija posreduje povodom, kako kažu, postizborne krize. Ovo je četvrti put da se predstavnici vlasti i opozicije sastaju kako bi razgovarali o poboljšanju izbornih uslova.

Tema prvog sastanka je bila primena ODIHR preporuka, međutim najviše se razgovaralo o tri zahteva opozicija – od kojih je vlast odmah prihvatila dva (komisija za birački spisak, profesionalno izveštavanje javnih servisa), ali nije prihvatila spajanje izbora.

Drugi put je nastavljeno o istim zahtevima, a na trećem sastanku, koji je koalicija „Srbija protiv nasilja“ napustila govorilo se o izmenama više zakona (zakona o izboru narodnih poslanika, o lokalnim izborima, o ustavnom sudu, o finansiranju političkih aktivnosti, o sprečavanju korupcije).

Posle napuštanja sastanka, grupacija stranaka okupljena SPN nije decidno navela da li će nastaviti učešće, a nakon toga je Brnabić pozvala stranke da joj dostave predloge, posle čega je navela da prihvata sve osim odlaganja izbora u Beogradu.

Posle svega, usledio je novi zahtev koalicije „Srbija protiv nasilja“ zbog čega se Ana Brnabić i obratila medijima.

(RTS)