Narodni poslanici danas raspravljaju o Zakonu o lokalnim izborima

Predložene izmene Zakona o lokalnim izborima donose se kao rezultat razgovora između vlasti i opozicije sa ciljem da se objedine lokalni i beogradski izbori 2. juna.

Izmene predviđaju da se odluka o raspisivanju izbora donosi najranije 150 dana, umesto 120 dana pre, a najkasnije 45 dana od dana pre isteka mandata odbornika, a da od dana raspisivanja lokalnih izbora do dana glasanja ne može proći manje od 30 umesto 45 dana, ni više od 60 dana.

Zakon bi trebalo da se donese po hitnom postupku, a za predstavnika predlagača određen je šef poslaničke grupe „Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane“ Milenko Jovanov.

Izmene i dopune Zakona o lokalnim izborima ušle su juče u skupštinsku proceduru sa 184 potpisa narodnih poslanika.

Predlog su podržali poslanici vladajuće koalicije, Zeleno-levi front, Narodni pokret Srbije – Novo lice Srbije, Ekološki ustanak, samostalni poslanici Pokreta slobodnih građana, kao i poslanici SDA Sandžaka i Partija za demokratsko delovanje Šaipa Kamberija.

Drugi Kolegijum Narodne skupštine

Predsednica parlamenta Ana Brnabić sazvala je za danas i Drugi sastanak Kolegijuma Narodne skupštine Četrnaestog saziva.

Na dnevnom redu Kolegijuma, koji je zakazan za 09.00, biće konsultacije u vezi sa radom Narodne skupštine na Prvoj sednici Prvog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2024. godini.

Sastanak će biti održan u Domu Narodne skupštine.

(RTS)