Skup za očuvanje akademskog integriteta u Novom Sadu

„Mi nismo ovde da branimo bilo čije stavove, niti bilo kome od nas treba da branimo stavove. Mi smo ovde da branimo pravo da neko ima stav, a da zbog toga ne bude kažnjavan, ne bude procesuiran i ne bude razvlačen po blatu, pogotovo kada su te izjave ili potpuno lažne, ili izmontirane, ili potpuno izvučene iz konteksta“, rekao je Vladimir Mihić, profesor Odseka za psihologiju, Filozofskog fakulteta u Novom Sadu.

Gruhonjiću već duže od nedelju dana stižu pretnje smrću i uvrede zbog montiranog snimka objavljenog na društvenim mrežama u kome, navodno, veliča zločinca Dinka Šakića. Profesori ističu da kao akademski građani ne brane nužno sve stavove Gruhonjića, već njegovo pravo i pravo svih da imaju stav i da ga iskažu javno.

Profesori su pozvali Filozofski fakultet i Univerzitet u Novom Sadu, koji se do sada nisu javno oglašavali, da zaštite svoje zaposlene.

Nakon skupa novinarima se obratio i Gruhonjić koji je zahvalio svima koji su podržali autonomiju fakulteta, kao i njegovu porodicu i njega. Povodom zahteva Studentskog parlamenta da mu se uruči otkaz i najavljene blokade, ukoliko se to ne učini, Gruhonjić je rekao da su se one do sada organizovale da bi se zaštitile kolege od političkog progona, a ne obratno.

Skup je organizovao deo profesora Filozofkog fakulteta, nakon poziva Studentskog parlamenta da se Gruhonjiću uruči otkaz ili će od 28. marta početi sa blokadom tog fakulteta. Skup podrške održan je i u petak, 22. marta, kada je prekrečen grafit mržnje ispisan u ulazu zgrade u kojoj Gruhonjić živi.

(RTS)