Finale vežbe „Vihor 2024“ – šta će danas biti prikazano na Pešteri

Načelnik štaba Komande Kopnene Vojske Zoran Dragićević izjavio je za RTS da će na taktičkoj vežbi „Vihor 2024“ učestvovati više od 8.000 pripadnika Vojske i 2.000 sredstava ratne tehnike.

„Vežba se realizuje na više lokacija: na vojnim strelištima, poligonima, kopnu i u vazdušnom prostoru Republike Srbije“, objašnjava Dragićević.

Naglašava da na vežbi, koja se realizuje na Privremenom poligonu Pešter, učestvuje preko 2.000 pripadnika Vojske sa više od 500 komada ratne tehnike.

„Cilj vežbe je da se prikaže uvežbanost i obučenost pojedinaca i jedinica za izvršenje najsloženijih zadataka tokom borbeno-taktičkih radnji u napadnoj operaciji“, kaže Dragićević.

Osice, komarci i vrapci

Prema njegovim rečima, više od 50 sredstava novije ratne tehnike tokom vežbe biće upotrebljeno, pre svega paleta dronova.

„Biće upotrebljen drom domaće proizvodnje ‘osica’ koja je naoružana sa minom kalibra 90 milimetara i maksimalnim dometom do 20 kilometara, kao i ‘komarac’, naoružan minom kalibra 60 milimetara sa dometom do tri kilometara. Naš taktički dron ‘vrabac’, takođe, ujedno je i izviđač i bombarder“, kaže Dragićević.

Ističe da ćemo na vežbi videti i tenk M84AS2, borbeno vozilo pešadije AB, ali i modernizovana sredstva artiljerije.

(RTS)