Srpske njive obrađuju stari traktori – kako do nove mehanizacije

Od Šapca, preko Zrenjanina do Leskovca, poljoprivrednici kažu da Srbija ima odličnu klimu i plodnu zemlju – dva ključna faktora za proizvodnju hrane, ali i najskuplje gorivo i najstariju mehanizaciju koju sve teže mogu da obnove.

Poljoprivrednik Ivan Mališević iz Gornje Vranjske bavi se povrtarstvom, te proizvodnjom pšenice, kukuruza i plastenika. 

„Odakle da kupim (traktor). Ovaj je iz 1979. godine, a ja sam 1976. godište. Tri godine je mlađi od mene, u fazi je raspada“, kaže Mališević.

Ivan Stanković, poljoprivredni proizvođač iz Vinarca, kod Leskovca, navodi da poseduje traktor star 44 godine i da ima u planu da ga zameni. Sa druge strane, Marko Popović iz Sutjeske, kod Zrenjanina, ističe da ni veliki proizvođači ne kupuju nove traktore, a naročito mali.

Statistika srpskih traktora

Od nešto više od pet miliona hektara poljoprivrednog zemljišta, obrađuje se 3,4 miliona hektara ili oko 67 odsto. Zemljište obrađuje oko 480.000 traktora, a najstariji su oni u Istočnoj i Južnoj Srbiji.

Dalibor Cvetanović, direktor Poljoprivredne, savetodavne i stručne službe Srbije za opštinu Leskovac potvrđuje da je za opštinu najbitnije da mlada populacija obnavlja svoju mehanizaciju,

„Računamo da će tako oni ostati na svojim gazdinstvima“, ukazuje Cvetanović.

Uvoz – polovnjaci stari i do 40 godina

Njive se uglavnom oru starim IMT-ovim traktorima. Međutim, zabrinjava i činjenica kakvi se traktori uvoze.

Marija Antanasković iz Poslovnog udruženja uvoznika i izvoznika poljoprivredne mehanizacije naglašava da je u Srbiji primetan jako velik uvoz polovnih traktora.

„Oni su starosti između 35 i 40, pa i više godina“, objašnjava Antanasković.

Konkuriši, domaćine

Iz ministarstva poručuju da svi poljoprivrednici moraju da registruju gazdinstva da bi dobili subvencije, a da će država u obnovi mehanizacije pomoći i onima koji imaju manje parcele.

Dosadašnja ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije Jelena Tanasković naglašava da vlada kroz konkurs i kredit za poljoprivrednike i njihove mehanizacije može da refundiramo i do 50 odsto vrednosti za kupovinu mehanizacije.

„Od toga, 40 odsto je obezbeđena kreditna linija koji oni vraćaju u roku od pet do sedam godina, dok je 10 odsto učešće samog poljoprivrednika“, zaključila je Tanskovićeva.

Poljoprivreda je najvažnija privredna grana u Srbiji i zato bi male poljoprivrednike trebalo sačuvati. Stručnjaci kažu da nabavku mehanizacije ne bi ni trebalo posmatrati kao trošak, već kao investiciju. 

(RTS)