Vučić: Nova dvorana Radničkog da se zove po Dušanu Dudi Ivkoviću

Vremensku kapsulu u temelj, zajedno sa Vučićem, postavili su sinovi Dušana Ivkovića, Petar i Pavle, kao i džudista Aleksandar Kukolj. Dvorana, koja će prema Vučićevim rečima, biti jedna od najlepših na Balkanu, trebalo bi da bude završena za dve godine.

Predsednik je prilikom obeležavanja početka radova rekao da je Ivković bio usredsređen i fokusiran na budućnost Radničkog i želeo da ostavi nešto što će biti na ponos svim građanima Srbije, da bude njegovo zaveštanje.

„Zato vas ja molim, ako smem to da predložim da to bude zvanično ime ove lepotice, jedne od najlepših sportskih dvorana u ovom delu Evrope. Da nosi ime legendarnog Dušana Dude Ivkovića. Da tako nazivamo ovaj objekat i da večno ostane njegovo veliko delo upisano, ne samo u srcima njegovih bližnjih, već i u glavama svih nas koji moramo da znamo koliko je, šta i kako učinio, ne samo za spsku košarku i srpski sport, već i za srpsko društvo u celini“, istakao je Vučić.

On je dodao da će objekat imati komercijalnu namenu, od streljana do malih i velikih dvorana, garaža…

Dugogodišnja tradicija sportskog društva

„Petnaest radnika predvođenih Ilijom Krstićem 20. aprila 1920. godine okupilo se u građevinsko zanatskoj školi u ulici kraljice Natalije i osnovalo beogradski radnički sportski klub kao prvo radničko sportsko društvo u Srbiji, a počelo se, kako to obično biva, s mnogo ambicija, a ne mnogo mogućnosti“, podsetio je Vučić.

Istakao je da je u početku formirana samo fudbalska ekipa, ali kako je popularnost radničkog rasla, osnivane su i rvačka, šahovska bokserska i druge sekcije.

„Članovi kluba su uvek bili i aktivisti koji su se bavili poboljšanjem položaja radnika, naprednih ideja o radničkim pravima. Uzgred, rodoljubi obešeni na Terazijama 1941. godine mahom su bili članovi kulturnih sekcija Radničkog. U borbi protiv nacizma, čak 118 članova Radničkog položilo je život na oltar slobode i otadžbine, a 17-oro ih se čak večno upisalo u istoriju kao narodni heroji“, rekao je Vučić.

Prisutne je podsetio i da je nakon Drugog svetskog rata, rad sportskog društva nastavaljen već 1944. godine.

„Novo, posleratno vreme donosi nove sekcije. Džudo, rukomet, košarku, ragbi, kuglanje, planinarstvo. Prvu medalju na ‘Krst’ su doneli kuglaši, a i prave zvezde u tim posleratnim godinama bili su Petaković, Ognjanović, fudbaleri Prlinčević, Vidinić, bokseri Toma Hladni, Jovan Pajković, Šuger Stanković, Ljuba Veselinović, Zdravko Bašić, Vukašin Dobročinović, Mujo Bajrović, Milivoje Bašić, Ivan Ribać“, rekao je Vučić.

Istakao je da je najbolji rezultate karijere u Radničkom ostvarila i najbolja rukometašica sveta, Svetlana Ceca Kitić.

„Na osnovu glasova u anketi Svetske rukometne federacije, ona je sa 84,1 odsto glasova proglašena za najbolju rukometašicu svih vremena. Srpkinja najbolja na svetu ikada“, rekao je Vučić.

Istakao je da je spisak trenerskih imena poniklih u Radničkom do te mere impersivan da se sa njim ne mogu meriti ni najveći američki univerziteti.

„Ciga Vasojević, Duda Ivković, Boža Maljković. Duda i Boža su šest puta bili klupski prvaci Evrope, a prvu pravu šansu da sednu na užarenu trenersku klupu imali su upravo u Radničkom. Sportski radnici poput Vukote Ćetkovića svima nama mogu da budu uzor i po ljubavi i prema svom poslu i po radnoj etici“, naveo je Vučić.

Vučić je rekao da su doajeni srpskog glumišta Bata Živoinović, Dragana Nikolić, Zoran Radmilović neki od velikana „koji su svim srcem bili uz Radnički“.

„Vrednujući tako prebogatu istoriju mi smo kao država opredelili veliki novac za izgadnju multifunkcionalnog objekta koji će za dve godine biti završen i otvoren“, zaključio je Vučić.

(RTS)