Vlada donela rešenja o nagradama za Arsić, Stojića, Graovca, Mikeca i Bačulova

Novčana nagrada u iznosu od 10.000 evra u dinarskoj protivvrednosti dodeljena je i Zoranu Bačulovu, treneru Sare Miljković, koja je osvojila bronzanu medalju na Evropskom prvenstvu u boksu u Beogradu.

U saopštenju nakon sednice Vlade Srbije navodi se da je doneto i Rešenje o dodeli nacionalnog sportskog priznanja Filipu Graovcu za osvojenu zlatnu medalju na Svetskom prvenstvu u paraolimpijskoj sportskoj disciplini – atletika, bacanje čunja u Parizu 2023. godine.

U saopštenju se dodaje da se priznanje dodeljuje kao doživotno mesečno novčano primanje u visini dve i po prosečne neto zarade u Srbiji za decembar prethodne godine. 

Takođe, doneto je i Rešenje o usklađivanju prava na nacionalno sportsko priznanje srpskom reprezentativcu Damiru Mikecu koji je postigao vredniji rezultat u odnosu na onaj na osnovu kojeg je stekao pravo na nacionalno sportsko priznanje kada je osvojio srebrnu medalju u streljaštvu na Olimpijskim igrama u Japanu 2021. godine. 

Tim rešenjem, se, kako navode, utvrđuje da Mikecu pripada nacionalno sportsko priznanje u iznosu od dve i po prosečne neto zarade u Srbiji za decembar prethodne godine. 

„Donošenje rešenja je od veoma važnog interesa za razvoj i afirmaciju sporta, bolju motivaciju i pripremu sportista za postizanje što boljih rezultata koji će doprineti afirmaciji naše države, pa je samim tim od velikog značaja i interesa za Srbiju“, navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

Podsećaju da se nacionalno priznanje dodeljuje se sportistima, državljanima Srbije, osvajačima medalja na Olimpijskim igrama, Paraolimpijskim igrama, Šahovskoj olimpijadi, svetskim i evropskim prvenstvima u olimpijskim i paraolimpijskim sportskim disciplinama ili nosiocima svetskog rekorda u olimpijskim i paraolimpijskim sportskim disciplinama, osvajačima DEJVIS Kup-a ili FED Kup-a Međunarodne teniske federacije. 

Članovi Vlade Srbije dali su saglasnost i na kandidaturu Sportskog saveza gluvih za organizovanje 18. pojedinačnog Svetskog prvenstva za gluve i nagluve u šahu u Beogradu 2024. godine i u te svrhe opredelili milion dinara. U saopštenju Vlade Srbije nakon sednice, podsećaju, veznao za datu saglasnost da je organizacija međunarodnih i nacionalnih sportskih takmičenja od značaja za Srbiju.

(RTS)