Oskaru Pistorijusu odbijena molba za uslovni otpust

Bivši paraolimpijac (36) služi 13 godina zatvora zbog ubistva svoje devojke Rive Stinkemp 2013. godine.

Odbor za uslovni otpust sastao se da sasluša dokaze, uključujući iskaz Pistorijusove majke, i majke gospođe Stinkemp.

Ranije ove nedelje, primili su, ali ignorisali, pismo od najvišeg žalbenog suda u Južnoj Africi, u kojem se objašnjava da Pistorijus mora da provede još godinu i po dana u zatvoru pre nego što bude razmatran za uslovni otpust.

Zvaničnici su nedeljama insistirali da bivši sprinter sa amputacijom ima pravo da podnese zahtev za uslovni otpust, pošto je odslužio polovinu kazne.

Zabuna proizilazi iz činjenice da je Pistorijusovo vreme u zatvoru razbijeno žalbama i periodom kućnog pritvora. Postoji neslaganje oko toga gde da se povuče polovična linija zbog čega Pistorijusova porodica izrazila je užasnutost i traži pravno pojašnjenje. 

Porodica ubijene manekenke, pozdravila je činjenicu da Pistorijus još neće biti oslobođen.

„Danas nije razlog za slavlje. Riva nam užasno nedostaje i činićemo to do kraja života. Verujemo u pravdu i nadamo se da će ona nastaviti da vlada“, navodi se u porodičnom saopštenju.

Kada je Džun Stinkemp, majka preminule Rive, razgovarala sa novinarima pre saslušanja, rekla je da se protivi oslobađanju ubice svoje ćerke.

Šestostruki osvajač zlatne medalje na Paraolimpijskim igrama izrazio je duboko kajanje zbog ubistva svoje devojke 14. februara 2013. godine, ali i dalje tvrdi da ju je ubio greškom, verujući da je ona bila pljačkaš.

Pistorijus je prvobitno proglašen krivim za ubistvo kada je dobio šest godina zatvora. Tužioci su potom uložili žalbu, tvrdeći da je kazna previše blaga nakon čega je povećana na 13 godina.

Nova presuda bila je zasnovana na tome da okrivljeni morao znati da će njegove radnje – pucanje tri puta kroz zaključana vrata kupatila u njegovoj kući u Pretoriji – dovesti do smrti onoga ko je bio na drugoj strani.

Televizijsko suđenje čoveku kog su zvali “Blejd raner“, zbog revolucionarnih protetskih nogu koje je nosio i na paraolimpijskim i na olimpijskim trkama, privuklo je ogromnu globalnu pažnju.

Po svemu sudći, Pistorijus neće moći da napusti zatvor pre avgusta 2024. godine.

(RTS)