Odbojkašice Srbije u grupi A, a odbojkaši u grupi B kvalifikacija za OI u Parizu

Kina, Japan i Poljska biti organizatori turnira kvalifikacija za Olimpijske igre 2024. u konkurenciji odbojkašica, koji će se odigrati od 16. do 24. septembra 2023.

Kina će biti domaćin A grupe, Japan B grupe, a Poljska C grupe, a žreb je odlučio da u grupi A uz domaćina Kinu i Srbiju budu Dominikanska Republika, Holandija, Kanada, Češka, Meksiko i Ukrajina

U B grupi igraće Japan, Brazil, Turska, Belgija, Bugarska, Portoriko, Argentin i Peru, dok će u C grupi igrati Poljska, Italija, SAD, Nemačka, Tajland, Kolumbija, Koreja i Slovenija.

Muška odbojkaška selekcija Srbije igraće u B grupi kvalifikacija godine sa Japanom, SAD, Slovenijom, Turskom, Tunisom, Egiptom i Finskom, od 30. septembra do 8. oktobra u Japanu, odlučeno je žrebom.

U A grupi igraće Brazil, Italija, Iran, Kuba, Ukrajina, Nemačka, Češka i Katar, dok če se u C grupi naći Kina, Poljska, Argentina, Holandija, Kanada, Meskiko, Belgija i Bugarska.

Po novom sistemu kvalifikacija, 24 najbolje reprezentacije podeljene su u 3 grupe sa po 8 selekcija, a plasman na OI izboriće po 2 najbolje reprezentacije iz svake grupe.

U kvalifikacijama će se igrati po jednokružnom bod sistemu – svako sa svakim, 7 kola, i po 2 selekcije će izboriti plasman na Oilimpijske igre.

Kvalifikacioni turniri će se odigrati od 16. do 24. septembra 2023. godine.

(RTS)