Marina Maljković: Ponosna na uspeh sa Fenerbahčeom, Srbiji nedostaje jaka liga

Fenerbahče je pre tri dana u finalu Evrolige u Pragu savladao Mersin 99:60, a to je bila prva evropska titula za klub iz Istanbula.

Košarkaši Partizana su 16. aprila 1992. godine osvojili titulu evropskog šampiona, a Marinin otac Božidar Maljković je 15. aprila 1993. stigao do evropske titule sa Limožom.

„Ne znam da li je slučajnost ili ne, ali ja osvajam taj veliki trofej, koji ima posebno mesto u mom srcu. Moj otac je pre 30 godina osvojio trofej sa Limožom, a ja sada sa Fenerbahčeom. I moj voljeni klub Partizan je pre 31 godinu bio šampion Evrope“, izjavila je Marina Maljković za televiziju K1.

Ona je istakla da mlađe košarkašice uči da izgovori ne postoje i dodala da u budućnosti očekuje dobre rezultate sa Srbijom.

„Mislim da ženska reprezentacija Srbije ima svu moguću pažnju s obzirom na rezultate koje je postigla u prethodnom periodu. Poslednjih godina su rezultati naše selekcije i od strane države i od strane medija ispraćeni na najbolji mogući način. Moj moto je da uvek može bolje. Srbiji nedostaju jaki klubovi i jaka liga da bi reprezentacija uvek trajala i da ne bi imala prekide na velikim takmičenjima. To je ono što Srbiji nedostaje“, dodala je Maljkovićeva.

Selektorka Srbije je istakla da je ženska košarka u ekspanziji u Evropi i SAD.

„Jedan srpski klub mora da igra u Evroligi, a drugi u drugom po jačini takmičenja, Evrokupu. To nedostaje Srbiji“, dodala je ona.

Marina Maljković je zahvalila svim trenerima i košarkašima na čestitkama koje je dobila posle osvajanja evropske titule sa Fenerbahčeom.

„Obradović, Duško Ivanović, Bogdan Tanjević, Svetislav Pešić… Svi oni su mi čestitali na tituli. Obradović vrlo dobro zna koliko je za Fenerbahče bitna ova titula. Osvojili smo konačno evropski trofej, posle nekoliko poraza u finalima. Podsećam i da je Obradović doneo jedinu evropsku titulu muškom timu. Turski novinari su Fenerbahče prozvali Serbobahče“, rekla je Maljkovićeva.

Ona se osvrnula i na mečeve Partizana i Reala u četvrtfinalu Evrolige.

„Biće neizmerno teško, ali sa druge strane apsolutno verujem u Obradovića. Ne vidim limite i granice za ovaj tim Partizana. Najteži posao trenera je da sastavi dobar tim i dobre ljude. To je Partizan uradio. Zato ne vidim granice mog voljenog kluba koliko god da je teško“, istakla je Maljkovićeva i navela da je atmosfera u „Štark areni“ koju prave navijači Partizana odjeknula širom Evrope.

Maljkovićeva je podsetila da su mladi u Srbiji talentovani za kolektivne sportove.

„Mi sa ovih prostora smo talentovani za sport, a pogotovo za kolektivni sport. Ja se trudim da omogućim da sve devojčice imaju priliku da se bave sportom. Taj spoj kvalitetnog stručnjaka, talenta i mentalne snage, koje imamo, uvek daje dobre rezultate“, zaključila je Maljkovićeva.

(RTS)