Klopova labudova pesma u Liverpulu za dve nedelje se pretvorila u jauk

Pred gostovanje omraženom Mančester junajtedu pre dve nedelje, Liverpul je bio lider Premijer lige sa dva boda više od prvog pratioca. Četvrtfinale Lige Evrope protiv Atalante i potencijalno polufinale protiv Marseja ili Benfike izgledali su na papiru kao lak posao.

Sve je išlo ka tome da bi poslednja sezona Jirgena Klopa na klupi „crvenih“ mogla biti obeležena triplom krunom.

Dvanaest dana kasnije, Liverpul je treći na tabeli šampionata Engleske sa dva boda zaostatka za vodećim Mančester sitijem, a evropska odiseja završena je teškim porazom od Atalante ukupnim rezultatom 3:1.

Klop neće otići bez oproštajnog trofeja pošto je Liverpul već osvojio Liga kup Engleske, ali je ispao iz FA kupa, a nakon remija na „Old trafordu“ i neočekivanog poraza od Kristal palasa kod kuće, pehar namenjen šampionu Engleske izmiče iz ruku.

Bivši vezista Liverpula Don Hačison smatra da Klopov najavljeni odlazak opterećuje ekipu.

„To ih opterećuje, vidim tim koji igra pod stresom. Oni su tim pod pritiskom, pokušavaju da završe sezonu na dobar način zbog oproštaja Jirgena Klopa“, rekao je Hačison.

Nakon što je Nemac 26. januara slomio srce navijačima najavom da na kraju sezone definitivno odlazi, Liverpul je eliminisan u FA kupu i Ligi Evrope, a uzeo je 22 od mogućih 27 bodova u Premijer ligi.

„Ako propuštaš velike prilike, platićeš“

Rani pogodak Mohameda Salaha već u sedmom minutu podgrejao je sinoć nadu da tri gola zaostatka nisu nedostižna u Bergamu, ali je entuzijazam brzo utihnuo među malobrojnim Englezima na tribinama.

Gosti su imali samo dva udarca u drugom poluvremenu protiv Atalante, a pošto je Egipćanin pogodio sa bele tačke, kada se sve sabere i oduzme – ukupno 360 minuta nisu iz igre zatresli mrežu protivnika u dva takmičenja.

„Mislim da nisu imali odgovor na odbrambeni plan Atalante. Nisu imali dovoljno vere u sebe i dovoljno kreativnosti. Bilo je razočaravajuće“, istakao je nekadašnji centarfor Liverpula Piter Krauč.

Iako je u Bergamu delovao jalovo, Liverpul je protiv Junajteda i Palasa stvarao prilike, ali ih nije koristio. Klopova ekipa je imala 15 udaraca samo u prvom poluvremenu remija u Mančesteru, a čak 26 puta je šutirala na gol Kristal palasa.

„Apsolutno zabrinjavajuće, ali oni stvaraju šanse. Ako propuštaš velike prilike, platićeš. To se nedavno i dogodilo“, odgovorio je bivši vezista Liverpula Geri Mekalister na pitanje da li je trenutna suša zabrinjavajuća.

Tri gostovanja pod imperativnom pobede

Liverpul gostuje u naredne tri runde Premijer lige. U nedelju putuje u London, gde ga u 34. kolu čeka Fulam, zatim igra gradski derbi protiv Evertona, a onda će ponovo morati u prestonicu na noge Vest Hemu.

„Moramo da se fokusiramo na prvenstvo i to je ono što ćemo uraditi. Potpuno ćemo se baciti na Premijer ligu“, naglasio je Klop nakon poraza od Atalante.

Kapiten Virdžil van Dajk rekao je da su svi zajedno prošli kroz teške trenutke i da su zajedništvo i zrelost ključ svega.

„Svi su nam potrebni sada, za poslednji korak u prvenstvu. Nadamo se da će naši navijači biti tu jer su nam potrebni sada više nego ikada. Sve je još uvek moguće“, smatra iskusni Holanđanin.

Mekalister naglašava da nema vremena za šalu i da stariji igrači moraju da okupe ceo tim.

„Moraju da budu besprekorni. Siti je sada na mestu vozača i izgledaju prilično besprekorno. Znate da mogu da pobede u svakoj utakmici“, upozorava Hačison.

Utakmica protiv Fulama za vikend biće izuzetno važna za povratak samopouzdanja i izlazak iz crne serije neželjenih rezultata, ali način na koji Liverpul trenutno igra ne može da garantuje pobede i titule.

(RTS)