Narukvica protiv nasilja, „detalj“ koji nose Italijanke i Italijani

I mada se mediji sve više bave nasiljem nad ženama upoznavajući javnost sa udruženjima koja ih štite, nudeći rešenja kao i instrumente koji mogu da pomognu ženama da izađu iz opasnih situacija, na žalost slučajevi feminicida, silovanja i agresija nad ženama u Italiji su svakodnevni.

Iz tog razloga sve češće se govori o sve većem porastu zahteva za takozvanim narukvicama „anti agresije“ koje su omogućile, u proteklih godinu dana velikom broju žena da nepovređene izađu iz opasnih situacija. Ono što iznenađuje jeste činjenica da je oko 20 odsto muškaraca koristi ove narukvice.

„Mi smo ovu narukvicu koja se za sada nalazi samo na italijanskom tržištu kreirali i patentirali u celoj Evropi. U poslednjih 18 meseci naša operativna centrala je intervenisala više od 300 puta i na taj način spasila preko 300 osoba. Kako funkcioniše ova narukvica? Vrlo je mala i lagana i osobe je mogu koristiti kako kao narukvicu tako i kao privezak.

U slučaju opasnosti se pritisne tzv. dugme za paniku i dešavaju se tri stvari: čuje se jaka sirena od oko 110 decibela visoke frekvencije koja ima za svrhu da udalji agresore i privuče pažnju drugih ljudi. Nakon toga se poveže sa mobilnim i šalje više od 100 sos poruka svim osobama koje je korisnik prethodno označio kao osobe kojima je potrebno poslati tu poruku sa tačnom lokacijom u realnom vremenu.

I treća koja je i najvažnija jeste da naš operativni centar Civis zove osobu i ukoliko se ne javi u roku od 30 sekundi šalje policiju na tačno označeno mesto“, istakao je Pjer Karlo Montali, kreator narukvice protiv agresije.

I mada najveći broj napadača pobegne već kada se začuje izuzetno jaka sirena koja ima toliku snagu da svako ko se nalazi u blizini od pet metara oseti bol u ušima, postoji i tzv. tihi alarm koji je jako važan u slučaju nasilja u porodici kada je na neprimetan način potrebno signalizirati opasnost.

Najveći broj agresija dešava u večernjim satima i na otvorenom prostoru sve je veći broj agresija i usred dana, oko 16 časova čak i onda kada na ulicama ima puno ljudi. Narukvicu protiv agresije je kupilo 82 odsto žena između 18 i 60 godina, a baterija traje čak 3 godine i nema bojazni da uređaj neće funkcionisati.

„Jedan od slučajeva koji je bio dosta propraćen u medijima je slučaj devojke koju je na kanalima Navilji ovde u Milanu okružilo sedam muškaraca i ona se spasila zahvaljujući našoj narukvici. Ono što nas je iznenadilo jeste da se agresije dešavaju bilo gde i u bilo koje doba dana, dakle niko nije imun. Naši klijenti nisu samo žene, imamo oko 20 odsto klijenata muškaraca.

Zaista je porastao broj napada i ono što je jako bitno reći jeste da su svi jako mladi i oni su žrtve bulizma, ne agresija seksualnog tipa što je uglavnom slučaj sa ženama. Istina je da je došlo do porasta slučajeva agresije u Italiji i za to vezujemo post kovid situaciju, nedostatak srednjeg staleža, a ono što želim da dodam jeste i da su agresije uglavnom u većim gradovima poput Milana, Rima, Torina, Napulja i Palerma, a i najveći broj napadača su Italijani,a ne stranci kako se misli. 

Ističe da mu je palo napamet da napravim ovaj uređaj dok je jedne kasne večeri sam trčao po mraku u Parku Sempione i shvatio da to ja mogu, jedna žena sama ne bi smela: da trči u parku, i pomislio sam da je to nepravedno i da moramo nešto da uradimo da se i žene osećaju sigurno i mogu da rade iste stvari kao mi muškarci“, rekao je Pjer Karlo Montali.

U Italiji, poslednji podaci za 2023. godinu svedoče o tome da je nasilje u porastu i da su žrtve uglavnom žene. Broj protiv nasilja, 1522 pozvan je prošle godine više od 30 000 puta. Naime u prošloj godini je u Italiji registrovano 295 ubistava, a 106 žrtava su žene.

U više od 90 odsto slučajeva žene su ubijene od strane muškaraca. Hitna pomoć je prvo mesto u kome se registruju žrtve nasilja, a 80 odsto struktura je otvorilo i odeljenja za žene koje su žrtve nasilja koje im garantuje lečenje, sigurnost i orjentaciju ka udruženjima koja im mogu pomoći.

(RTS)


Ostavite komentar