Jelena Đoković uoči konferencije o roditeljstvu: Cilj nam je da osnažimo porodicu

Da biste bili dobri svom detetu potrebno je da najpre budete dobri sebi i dobro sa sobom, to je glavna poruka koju brojni stručnjaci šalju roditeljima, bilo kroz knjige, radionice, individualne psihoterapije, konferencije.

„Dovešćemo regionalne stručnjake, 25 regionalnih stručnjaka, kada kažem regionalni stručnjaci mislim na naše komšijske zemlje, dakle, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Slovenija i Crna Gora. Mi sa njima želimo da pokrijemo teme ranog razvoja kao i adolescentnog perioda. To je period kada se formira čovek, kada se formira jedna snažna ličnost, koja će da bude naslednik društva, i nama je za cilj da pomognemo našem društvu, tako što ćemo osnažiti porodicu“, rekla je Jelena Đoković, direktorka Fondacije „Novak Đoković”.

Dodala je da među stručnjacima ima pedagoga, psihologa, psihoterapeuta, stručnjaka iz sveta sporta…

Govoreći o tome – kako svesne ili nesvesne greške roditelja mogu da utiču na život njihove dece i kada postanu odrasli ljudi, Jelena Đoković je rekla da „su tek pre 60 godina studije počele da pokazuju koje greške iz prošlosti doprinose današnjem društvu“.

Kaže da se identifikuju dva ekstrema u roditeljstvu, od previše kontrolišućih i nasilnih odnosa, do potpune napuštenosti deteta. Zato, naglašava, Fondacija želi da o tome promišlja i nađe način – kako da budemo bolji u najbitnijem poslu na svetu“.

Stručnjaci kažu da se sve ono što deca dožive u prvih nekoliko godina života, održava na ceo njihov život, ostavlja toliko dubok trag, i da od toga zavisi kako će reagovati, kako će se ponašati, i kasnije kao zreli ljudi.

„Kada sam postala roditelj, shvatila sam koliko se tu različitih emocija budilo u meni i uticalo na moje odlike. Tako verujem da mnogi roditelji, i da su znali, ili da su uočavali u drugim porodicama koje su to dobre i loše prakse, pa su rekli – Nećemo nikada, pa se i njima dešavaju te greške“, ispričala je Jelena Đoković.

Naglašava da su teme Konferencije upravo te vrste grešaka, načini prepoznavanja, i njihovog ispravljanja. Konferencija je celodnevna, planirano je učešće 1.500 roditelja, a novac prikupljen od prodaje ulaznica usmerava se u sredstva za obnovu vrtića u Užicu i proširenje kapaciteta.

(RTS)