Zašto se kaže da valjevskim čvarcima reklama ne treba

Valjevski duvan čvarci, specijalitet koji se priprema po recepturi staroj gotovo dva veka, na obale Kolubare i ovog oktobra privukli su desetine hiljada posetilaca.

Posetioci kažu da niko ne može bolje da napravi duvan čvarke od Valjevaca i da je to jedina roba koja ne treba da ima reklamu.

Za dva dana festivala čvarci su cvrčali u 75 oranija. Među takmičarima, uz iskusne mesare bilo je i mladih koji nastavljaju tradiciju.

„Samo strpljenje, dugo kuvanje sedam-osam sati da bi bili pravi duvan čvarci“, objašnjava Željko Todorčević iz Valjeva

„Svi žele, posetioci iz svih krajeva ove naše lepe Srbije da dođu, da pogledaju na licu mesta kako se spremaju duvan čvarci“, istakla je Ana Marković, direktorka Turističke organizacije Valjevo.

Ni cena od oko 2.000 dinara, kao i pojačan sanitarni nadzor, zbog svinjske kuge, nisu uticali na dobru prodaju.

„Sanitarna inspekcija kontroliše sve redom, ali smo sve to ispoštovali i prodaja je izuzetno dobra i posećenost je izuzetno dobra“, kaže Bojan Stanačić iz Valjeva.

Ko jednom proba tek pripremljene, tople valjevske duvan čvarke, ponovo zbog njih dolazi na festival, koji postaje jedan od glavnih reprezenata valjevskog kraja.

„Uspeli smo da napravimo identitet samoga grada, na neki način identitet Srbije, jer duvan čvarci su svrstani među 50 pojmova koji identifikuju Srbiju u svetu“, navodi Slavan Batočanin, idejni organizator Festivala duvan čvaraka.

Gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković ističe da je valjevski festival sinonim za dobar ukus, dobar provod i dobru hranu: „Kad se pomenu sve te stvari prvo se pomisli na Festival duvan čvaraka u Valjevu“.

Slani, a slatki, valjevski čvarci privlače sve više posetilaca koji su na ovom festivalu pazarili, prema procenama organizatora, više od 30 tona čvaraka, što valjevski festival čini i važnom privrednom manifestacijom.

(RTS)


Ostavite komentar