Zašto najstarija kuća u Beogradu nema nikakvo obeležje

Mala kuća u Ulici cara Dušana broj 10 najstariji je sačuvani stambeni objekat u gradu, a sagrađen je u prvoj polovini 18. veka. Nije mogao bilo ko ovde da stanuje, jer su placevi bili vrlo skupi, kažu iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.

„Ovde je živeo i radio Elijas Flajšman, on je bio majstor remenar i vidite ove otvore gore u tavanskom prostoru on je na tavanu držao štavljene i neštavljene kože i zbog toga su ti otvori bili bitni da može da se provetrava“, objašnjava Bojana Ibrajter Gazibara iz Zavoda za zaštitu spomenika Grada Beograda.

Kuća se sastoji od podruma, prizemlja, sprata i tavanskog prostora.

„Prvobitno je imala određene ukrase na fasadi, ali su Turci nakon 1739. godine, kada su ponovo osvojili Beograd, sve te ukrase razlupali i sklonili“, dodaje Bojana Ibrajter.

Ova kuća je spomenik kulture od 1987. godine, ali malo ko to zna.

„Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda je pre nekoliko godina radio jedan projekat obeležavanja spomenika kulture tablama sa kju-ar kodom, koji su vodili na Vikipedijine tekstove koje su zaposleni u Zavodu pisali. Nažalost, nisu svi spomenici kulture dobili te table, ali to je nešto što razmišljamo da ponovimo“, navodi Ibrajterova.

(RTS)


Ostavite komentar