Viski skuplji od milion evra, boca viša od čoveka, i jedinstvena etiketa

Prethodno anonimni vlasnik najveće svetske flaše viskija, koja je visoka 183 santimetra, bio je vijetnamski biznismen, koji već poseduje kolekciju žestokih pića vrednu više od 150 miliona funti. Vijet je bocu kupio na aukciji u Edinburgu, a sada je dobio i sertifikat Ginisove knjige rekorda, koja potvrđuje da je najveća na svetu.

Vijet je inače dugogodišnji kolekcionar retkih žestoka pića, i poseduje mnoge od najređih i najstarijih flaša konjaka i viskija na svetu.

„Provodim svoje slobodno vreme sakupljajući boce kvalitetnog pića, i to traje decenijama. Istorija i tradicija pravljenja viskija svakom od njih daje specifičnost, a ovaj najnoviji me je privukao činjenicom da je to najveća flaša na svetu“, rekao je.

Danijel Monk trgovac pićima na veliko, organizovao aukciju. Rekao je da je ova boca sa viskijem nazvana „Neustrašivi“ u čast dostignuća 11 pionirskih britanskih istraživača, čije su slike prikazane na etiketi boce.

„Ovo je projekat kojim se slavi život mog pokojnog oca, kapetana Stenlija Monka, koji je i sam bio istraživač, i postigao mnoge neverovatne stvari tokom svog života“, rekao je Monk.

„Neustrašivi“ je najnoviji dodatak Vijetovoj kolekciji koja već uključuje kolikciju viskija iz 1926. godine. Takođe Vijet poseduje najveću flašu konjaka na svetu i najstariju flašu viskija – za koju se veruje da ima skoro 150 godina.

„Ulazak u kolekciju viskija gospodina Vijeta bilo je nezaboravno iskustvo, to je zaista raj za ljubitelje viskija i konjaka. Bilo je ostvarenje sna videti sve ono što poseduje upućeni i strastveni kolekcionar. On čuva istoriju viskija. Bila nam je čast što smo bili gosti gospodina Vijeta i što smo iz prve ruke videli njegovu izuzetnu kolekciju“, kaže Monk.

(RTS)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike