Verovatnoća jedan u 50 miliona – žena sa dve materice zatrudnela u obe

Kelsi, koja na Instagramu piše o svom slučaju i napredovanju trudnoće, saznala je u 17. godini da ima uterus didelphys – izuzetno retko stanje u kom osoba ima dve materice i pojavljuje se kod oko 0,3 procenata žena.

Tokom rutinskog osmonedeljnog ultrazvučnog pregleda u maju, majka troje dece saznala je da će roditi dvoje dece, ali da su fetusi prisutni u obe materice.

„Nismo mogli da verujemo. Tokom prvog ultrazvuka smo se mnogo smejali“, napisala je na Instagramu.

Iako žene sa dve materice često imaju komplikacije tokom trudnoće, svo troje dece Hačerovih se rodilo zdravo i bez ikakvih problema.

Trudnoća u obe materice je neverovatno retka. Hačerovoj je rečeno da su šanse jedan u 50 miliona, a poslednji poznati slučaj desio se u Bangladešu 2019. godine kada je dvadesetogodišnja Arifa Sultana rodila dvoje zdrave dece u razmaku od 26 dana.

Kelsi se nada da će takođe bez problema izneti trudnoću i roditi dve bebe u terminu krajem decembra. Za sada sve napreduje kako treba.

Ono što je „problematično“ jeste da će materice kontraktovati u različitim terminima, koje mogu da razdvajaju minuti, sati i dani. Kelsi i njen suprug Kejleb su svesni da će carski rez možda biti potreban za jedan ili čak oba porođaja.

(RTS)