Venecija obeležava 700 godina od smrti Marka Pola

Marko Polo, zahvaljujući putovanju Putem svile do Kine, u 13. veku, koje je detaljno opisao u Milionu, najbolje je prikazao Daleki istok i doprineo međusobnom upoznavanju Azije i Evrope.  

Ministarstvo kulture Italije, zajedno sa Venecijanskim univerzitetom i opštinom Venecija, osnovali su Nacionalni komitet za obeležavanje 700 godina od njegove smrti.

U najavi su mnoge javne kulturne, književne, izložbene i naučne prirode koje je moguće pratiti i preko veb-stranice i preko društvenih medija Venecija Serenisima.

Kao prvo dešavanje u nizu mnogih koja su predviđena za ovu godinu, otvorena je i izložba testamenta Marka Pola, sačuvana u nacionalnoj biblioteci Marćana u klimatizovanoj kutiji.

„Evo šta kaže ovde u testamentu: ‘Svu imovinu, u jednakim delovima, ostavljam mojim ćerkama, Beleli, Fantini i Moreti’. On je poticao iz trgovačke porodice a u tim porodicama žene su imale fundamentalnu ulogu. Dakle, verovatno da na ovaj način Marko Polo prepoznaje da su žene bile te koje su upravljale imovinom, dok su muškarci bili na moru mesecima ili godinama. Bilo je mnogo delegacija trgovaca, žena i majki”, navodi Ticiana Plebani, istoričarka u Biblioteci Marćana.

Vrhunac proslave biće izložba koja će se održati u Palati Dukale od 6. aprila do 29. septembra ove godine pod nazivom: „Svetovi Marka Pola. Putovanje venecijanskog trgovca u 13. veku“. Izložba nudi preko 300 dela iz venecijanskih kolekcija kao i onih pozajmljenih iz muzeja u Kini, Jermeniji, Kataru i Kanadi.

„Mi zahvaljući sećanju na Marka Pola još jednom želimo da pošaljemo poruku nade, mira i bratstva iz Venecije. Naime on je na svom dvadesetogodišnjem putovanju ka Kini prešao mnoga područja koja su sada kritična područja sa diplomatske tačke gledišta“, naglasio je Luiđi Brunjaro, gradonačelnik Venecije.

I mada je danas od Italije do Kine moguće stići za oko deset sati leta avionom, svet ne zaboravlja kako je to izgledalo pre više od 700 godina kada se Marko Polo uputio na dugo i neizvesno putovanje. Inicijative posvećene ovom velikom putniku i trgovcu trajaće naredne tri godine.

(RTS)


Ostavite komentar