U Mokrinu letelo perje – gusan Žućko svetski šampion

Gusan Žućko novi je svetski šampion. U finalu je za šest i po minuta pobedio rivala Crvenog i osvojio titulu 38. Svetskog prvenstva u borbi gusana u Mokrinu.

Žućko ima tri godine i nijedan poraz u karijeri. Njegov vlasnik ima 15 godina i dobio ga je na poklon od dede.

„Ovo mi je druga godina kako smo prvi. I kao mlad je bio prvi i takmičim se od malih nogu, kao brat i sestra što imaju sedam godina, tako i ja. Mi imamo guskove dobre, kvalitetne i volim što smo prvi“, kaže Lazar Adamov, vlasnik gusana Žućka.

„Nema veze što je izgubio, tretman će biti pobednički, on mene nije osramotio, daleko bilo. Tretman će biti pun pansion“, naglasio je Miodrag Trnić, vlasnik Crvenog.

Takmičenja i kvalifikacione borbe na mokrinskoj „Gusanijadi“ počela su još sredinom decembra.

Organizatori kažu da je zimi tokom sezone parenja u prirodi gusana da se bore, ako ne međusobno, onda za naklonost ženki. Nadmeću se u više kategorija, jer gotovo da nema dvorišta u Mokrinu bez gusaka.

„Da kažemo da se takmičenje odvija u tri kategorije: mladih, dvogodih i seniora. Ukupno je učestvovalo negde oko 130 gusana u svim kategorijama“, navodi Živica Terzić iz udruženja „Belo pero“ iz Mokrina.

Tek posle posete Svetskom prvenstvu u borbi gusana u Mokrinu shvatite pravo značenje izraza za događaj na kojem je „letelo perje“.

(RTS)


Ostavite komentar