U čast predaka, put Krfa krenuli peške

Igoru Vukašinoviću snajperista u ratu je trajno oduzeo vid, ali ne i svetlost duha koja ga zajedno sa drugovima Novicom i Petrom vodi u hodočašća. Prvi put su krenuli za Krf, a do sada su već dva puta pešačili do Hilandara i drugih svetinja.

„Jedno 10-12 puta išli iz Istočnog Sarajeva do manastira Ostrog. Išli smo na grob do Patrijarha Pavla i onda smo tako, sagledavši neke stvari, vrijednosti i značaj Krfa i svete borbe srpskog naroda iz Prvog svjetskog rata odlučili da idemo na Krf. A prošle godine krećući se baš ovuda, upoznali smo prijatelje i braću našu iz Udruženja ‘Sveta Srbija’, koji prave dole svojevrsnu tvrđavu znanja i eto odlučili smo se da se i mi uključimo bar na neki način“, kaže Vukašinović.

Iako je u pitanju dug put, kažu da su krenuli kao i uvek, bez posebnih priprema. Naoružani čvrstinom volje i duha korak po korak ispuniće i još jedan cilj.

„Krenuli smo na ovaj put ne bi li animirali našu omladinu da se puste mobilnog telefona i raznoraznih priča koje nisu stvarnost“, navodi Novica Pejić.

„Nas trojica imamo oko dvjesto godina. Fizički izdržavamo sve te pohode, hvala bogu smo izdržali. Usput ima malo problema sa žuljevima i tako“, ističe Ostoja Medić.

A bez obzira na godine, ni visoke temperature, oluje ili kiše nisu ih do sada nikada pokolebali od zacrtanog hodočašća.

(RTS)