Tovar piva stradao zbog reči šampanjac u sloganu

Belgijska carina je ranije ove nedelje uništila 2.352 limenke piva „Miller High Life“, uz obrazloženje da su nepravilno označene kao šampanjac.

Ovaj potez usledio je nakon što se trgovačko udruženje industrije šampanjca požalilo da termin treba da se koristi samo na bocama penušavog vina, napravljenog tradicionalnom metodom u Šampanji, u Francuskoj.

Prema konvenciji, pravi šampanjac, kao i francusko penušavo vino, može se napraviti samo od sorti grožđa šardone, pino noar i pino monje.

Komitet za zaptitu šampanjca, zajedničko trgovačko udruženje industrije šampanjca zatražilo je da se američko pivo uništi, tvrdeći da je oznaka The Champagne of Beers prekršila zaštićenu oznaku Champagne.

Proizvodnju piva „Miller High Life“ pokrenula je 1903. godine firma sa sedištem u Milvokiju.

Kako se navodi na internet stranici brenda, tri godine kasnije počela je upotreba slogana „Šampanjac među pivima u boci“, da bi 1969. godine bio skraćen u „Šampanjac među pivima“.

Pivo je bilo na putu ka Nemačkoj kada je tovar zaustavljen u luci Antverpen u februaru.

Limenke su 17. aprila uništene „uz najveće poštovanje prema zaštiti životne sredine, cela serija, sadržaj i kontejner, recikliraju se na ekološki odgovoran način“, saopštio je Komitet za zaštitu šampanjca.

„Svake godine vršimo hiljade provera oznaka kontrolisanog porekla. Ako se dokaže da je nešto falsifikat, kao što je to ovde slučaj, takođe se konsultujemo o odluci da li ta roba treba da se uništi, ali i o načinu na koji će biti uništena“, objasnio je Kristijan Vanderveren, generalni administrator belgijske Opšte uprave za carine i akcize.

(RTS)