Toranj u Pizi slavi 850. rođendan i dalje je kriv

Godina 2023. je godina u kojoj Toranj u Pizi slavi dupli rođendan. Izgradnja je započela pre tačno 850 godina, 1173.godine, a njegova zvanična inauguracija desila se pre tačno 650 godina, 1373.godine.

Kada je pre 850 godina postavljen prvi kamen temeljac niko nije mogao da zna da će nakon svega pet godina toranj početi da se krivi što će ga učiniti poznatim u čitavom svetu. Toranj je još uvek tu zahvaljujući velikoj brizi svetski poznatih stručnjaka koji međusobno sarađuju na njegovom očuvanju.

„Nadam se da će još dugo izdržati. Na raspolaganju nam je grupa sjajnih eksperata i nagib se smanjuje kao i popuštanje tla. Imamo odlične izveštaje i činimo sve da  toranj ostane tu gde jeste“, rekao je Andrea Maestreli, predsednik „Opera Primaziale Pisana“.

Toranj je visok 57 metara, izgrađen je blizu katedrale Santa Maria Asunta i trebalo je da prođu dva veka ne bi li bio završen, upravo zbog kontinuiranih prekidanja usled nestabilnog terena.

Nekoliko puta je bilo rizika od rušenja, da bi se danas vratio na ugao koji je imao pre oko 200 godina zahvaljujući oprugama koje ga pridržavaju i drugim zaštitnim merama koje bi trebalo da omoguće da toranj ostane na svom mestu još najmanje tri veka.

„Nekoliko puta sam se popeo na sam vrh. Vrlo dobro se sećam kada je zatvoren po hitnom postupku, a imao sam tu čast i da se među prvima popnem kada smo ga opet otvorili. U toku svih ovih godina sam dovodio ovde značajne ličnosti. Očekuje nas veliki posao, puno radova da obnovimo i ulepšamo zonu“, rekao je Đuzepa Konti,gradonačelnik Pize.

Toskana je jedna od najomiljenijih meta evropskih turista. Broj stranaca tokom ove godine, porastao je za 22 odsto u odnosu na prethodnu.

Pizu najviše, pored turista iz Evrope, posećuju Amerikanci, Meksikanci, Nemci i Holanđani. Toranj u Pizi je jedan od najpoznatijih spomenika na svetu.

Plato čudesa na kome se toranj nalazi predstavlja pravi srednjovekovni urbanistički dragulj sa  Katedralom, Krstionicom, Zvonikom i Grobljem poznatim kao Kampo Santo ili sveto polje.

Tokom narednih godinu dana ovo mesto biće bogato dešavanjima, a čitav grad Piza domaćin gostima iz čitavog sveta koji žele da se pridruže rođendanskom slavlju slavnog krivog tornja.

(RTS)