Šta se krije iza ramonde, feniks biljke koja je inspirisala Teja Doru

Nakon pobede pesme „Ramonda“ na „Pesmi za Evroviziju“, Botanička bašta u Beogradu oranizovala je postavku na kojoj se posetioci mogu upoznati sa karakteristikama ovog nesvakidašnjeg cveta. Naša predstavnica na „Pesmi Evrovizije“ posetila je Botaničku baštu i ovim povodom otkrila šta je inspirisalo da pesmu posveti cvetu koji za srpski narod ima posebno značenje.

Teja Dora kaže da je sve počelo u Parizu kada je sa mamom bila kod njene prijateljice.

„Mamina prijateljica ima personalnu priču za Prvi svetski rat i ramondu, mene je ta simbolika jako inspirisala i tada sam odlučila da napravim pesmu o ramondi“, navodi mlada kantautorka.

Reakcije domaće i strane publike svakodnevno stižu do Teja Dore, a zbog pesme mnogi su počeli da istražuju značenje reči ramonda. 

„Ono što sam želela da postignem su iskrenost i emocija sa kojom se oni povezuju. Ceo svet je sada u nekoj patnji i mislim da je ovo jako lep simbol i za nas i za ceo svet. Svakako i jako lepa poruka da nikada ne gubimo nadu, da verujemo u sebe i u druge ljude, da verujemo u pomoć i da tražimo pomoć kad nam je potrebna“, objašnjava Teja Dora.

Ovo je vreme kada ramonde nisu u cvetu, a u Botaničkoj bašti prikazani su verni keramički modeli koji su napravljeni uzimanjem otisaka pravih biljaka. Tu su i biljke iz herbarijuma, kao i edukativni posteri i drugi materijali.

Ramonda je „spavala“ do pre nekoliko dana

Docent Biološkog fakulteta Tomica Mišljenović ističe da je do pre nekoliko dana većina tih biljka bila u stanju anabioze zbog zimske suše koja je ove godine prilično izražena: „Već nakon kiše krenule su u ozelenjavanje i danas možemo da vidimo lepo formirane rozete i Natalijine ramonde i srpske ramonde, a ono što je vrsta kurioziteta je što one na nekim staništima u Srbiji mogu da rastu zajedno i da hibridizuju, tako da su u Botaničkoj bašti prisutni i hibridi ove dve vrste“.

Ramonde se nazivaju i feniks biljkama zbog osobine koju poseduje samo 0,05 biljaka cvetnica.

„Ove biljke u nepovoljnim uslovima, kada nema dovoljno vode na staništu, mogu da se isuše, da deluju potpuno uvelo, međutim, kada padne kiša i pojavi se dovoljna količina vode na staništu, one ozelenjavaju i upravo ta pojava je razlog da se nazovu biljke vaskrsnice ili feniks biljke“, objašnjava Mišljenović. 

Cvetu snažne simbolike Teja Dora posvetila je svoju pesmu. Ponovo rađanje, oporavak, pobeda nakon iskušenja, mir, samo su neke od poruka koje donosi Ramonda na „Pesmu Evrovizije“ ove godine u Malmeu.

(RTS)