Smeh je najbolji lek, a danas je Međunarodni dan šale

Bez obzira na razne običaje, važi pravilo da postajemo opušteniji i zadovoljniji kada se slatko nasmejemo. Humor nam pomaže da lakše prebrodimo tešku ili neprijatnu situaciju, a kada se našalimo na sopstveni račun, stručnjaci tvrde, pomažemo i sebi i drugima.

Sve je dozvoljeno, ali prvoaprilska šala ipak ne bi trebalo da bude neodmerena. A na kraju ne zaboravite da kažete „Apri-li-li-li“.

U nekim zemljama, poput Velike Britanije, Australije i Južnoafričke Republike, podvale se prave samo do podneva, a onaj ko ih napravi posle podne naziva se aprilskom budalom (April Fool).

Brojne su teorije o poreklu obeležavanja prvog aprila i o tome zašto se baš tada šalimo. Prema jednoj od teorija, datiraju još iz vremena drevnog Rima. Smatra se da su Rimljani i Kelti obeležavali festival šale u vreme prolećne ravnodnevnice.

Neki važni događaji su se zaista desili 1. aprila, pa bi bili prihvatani sa nevericom. Iran je 1979. godine proglasio 1. april Danom republike. Do današnjeg dana mnogi ne veruju da je to stvarni praznik. U Danskoj, u gradu Albertslundu 2009. godine, jedna škola je umalo izgorela do temelja jer vatrogasci nisu verovali da su prva dva poziva bila prava.

U 18. veku, smatralo se da Dan šale vodi poreklo od biblijske ličnosti Noja. U jednom članku u engleskim novinama koji je objavljen 1789. godine, na taj datum, Noje je prvi put prerano poslao golubicu.

Najranija povezanost između 1. aprila i pravljenja smicalica javlja se u Čoserovim Kanterberijskim pričama iz 1392. godine.

Nova godina – Jedno od tumačenja porekla Dana šale, kaže da je on nastao je kada je u 16. veku, dan obeležavanja dolaska Nove godine sa 25. marta pomeren na 1. januar. Slavlje je ranije trajalo nedelju dana. Prema ovoj teoriji, ljudi koji su prihvatili novi datum kao dan Nove godine zbijali su šale sa onima koji su nastavili da ga obeležavaju do 1. aprila.

Britanski Bi-Bi-Si prvi je počeo s masovnim provaprilskim šalama. Taj servis je 1957. godine objavio reportažu o jednoj porodici u Švajcarskoj koja uzgaja stabla na kojima rastu špagete.

(RTS)