Slatko od cveća – stari recept, a nova slast

Sezona je cvetanja ljubčica i Vineta ih sa suprugom i sinom svakodnevno bere u okolini Knjaževca.

„Ovde su pri kraju sa cvetanjem, pa onda idemo dalje u planinu. Kako gde stižu, tako idemo u planinu da beremo“, priča Vineta Šinka.

Posle branja izdvajaju se samo latice koje se uz dodatak šećera kuvaju. Za četiri teglice sa po 170 grama slatka, porebno je ubrati više od 3.000 cvetova.

„Kad ih donesemo, operemo, očupamo od latica, ukuvamo, pakujemo u tegle, a tajni sastojak, to nećemo otkriti, šta daje boju da bi bila ljubičasta“, kaže Vineta.

Stari recepti za slatko od cveća, ponikli iz siromaštva na selu, oživeli su zahvaljujući baka Dragici koja ih je sačuvala.

Kako je bilo puno dece u kući, trebalo se nekako snaći za hranu i tako je nastalo slatko od cveća, priča Dragica Antonijević, Vinetina majka.

Cela porodica okupljena oko poslastice od cveća 

Vineta i baka Dragica kuvaju, suprug Negovan je zadužen za berbu, pakovanje i prodaju, a sin Nemanja za marketing.

„Internet je glavna stvar za prodaju i najviše prodajemo na platformi i u Fejsbuk grupi Mali proizvođači hrane u Srbiji, to je grupa koja broji 140.000 ljudi“, otkriva Nemanja Šinka, Vinetin sin.

„Nije nam cilj da budemo po marketima, nego da i dalje ostanemo mali proizvođači, da do 2.000, pa i možda 3.000 teglica proizvedemo godišnje. Dalje ne možemo da se širimo jer mi radimo sve ručno“, objašnjava Vineta Šinka.

Iako je preduzetnica tek tri godine, posvećenost novom izazovu Vineti je već donela priznanje Unije zanatlija i preduzetnika južne Srbije, kao i plasman među 100 najuspešnijih poslovnih žena na konkursu JP Pošta Srbije za prošlu godinu.

(RTS)


Ostavite komentar