Rim nadmašio Milano po broju prodatih luksuznih stanova

Barnes siti indeks za 2024 godinu uvrstio je glavni grad Italije, Rim, na listu 10 najprivlačnijih gradova za takozvane ultra bogataše, to jest osobe čija neto zarada iznosi 30 miliona dolara.

Ono što iznenađuje jeste da godišnji izveštaj agencije Barnes, koja radi u sektoru prodaje luksuznih nekretinina, pokazuje da ove godine Milano nije ni na jednom od prvih deset mesta jer ga je nadmašio Rim sa svojim istorijskim centrom u koji ulaže sve veći broj bogataša.

Koloseum je jedan od najposećenijih spomenika u Rimu i nalazi se u samom centru Roma Kapitale, kako ga nazivaju, tako da stanovi koji se nalaze oko Koloseuma imaju izuzetno visoke cene.

Cena jednog dvosobnog stana, na primer, kreće se od 600.000 evra, ali naravno, zavisi od toga u kakvom je stanju, pa i do nekoliko miliona evra, što sve zavisi od različitih faktora.

Sve veći broj svetskih bogataša biraju Rim kao grad u koji će uložiti kada se radi o nekretninama, s obzirom na to da se naredne godine održava Đubileo, Sveta godina, takozvani Jubilej koji počinje 24. decembra i trajaće čitavu 2025 godinu, uz mnoštvo događaja i kada se očekuje i sto miliona turista.

Istraživanje Barnesa pokazuje da je tržište luksuznih nekretnina odolelo ekonomskim i geopolitičkim turbulencijama zahvaljujući ekskluzivnosti i kvalitetu. Ali došlo je i do dubokih promenama u zahtevima i ponašanju bogataša koji su sve češće u pokretu i žele da rade i žive u različitim delovima sveta u zavisnosti od mogućnosti za investicije kao i profesionalne fleksibilnosti, tako da kupuju prestižne nekretnine u nekoliko gradova.

Po rečima predsednika agencije Barnes, bogati klijenti danas ne samo da investiraju u inostranstvu već i žive van svog glavnog prebivališta nekoliko meseci godišnje premeštajući se iz grada u grad. Luka Ungaro, direktor za razvoj agencije Barnes u Italiji, podvukao je da je paušalni režim taksi privukao bogataše, otvaranje luksuznih hotela zbog Jubileja i uređenje grada zahvaljujući investicijama opštine.

Rim je idealan grad, bez obzira na mnogobrojne mane i haotičan saobraćaj, sa jednim od najefikasnijih i najelegantnijih aerodroma u svetu, u kome je moguće ujediniti profesionalni sa kulturnim i sportskim životom i gastronomijom, pa je sasvim moguće da će naredne godine biti još traženiji. Ove godine je uspeo da premaši Milano koji je oduvek smatran glavnim gradom nekretnina, naročito onih koje spadaju u super luksuzne, kada je Italija u pitanju.

(RTS)


Ostavite komentar