Raj za ljubitelje ručnog rada – Centar za promociju umetničkih zanata i rukotvorina

Zvončići od keramike – svaki zvoni na drugačiji način. Mogu da pozivaju na kafu ili ručak i da nam tako ulepšaju svakodnevicu.

Natalija Pavkov ističe da su ove rukotvorine dekoracija koja stoji na stolu koja se uglavnom može koristiti da označi neki poziv.

Kravata od perlica sa meliranom viskozom ili kragna od vune dovoljni su da vaša košulja bude unikatna.

„Makrame je tehnika koja je najstarija tehnika ručnog rada. Može se reći da skoro svaka tehnika ima neku vrstu čvora, znači poenta je u čvoru. Pretpostavlja se da su moreplovci na dugim plovidbama iz dosade počeli da vezuju čvorove i to se na neki način širilo po svetu“, objašnjava Natalija.

Svaka stvar izložena u Centru za promociju umetničkih zanata i rukotvorina ima svoju priču, a sve zajedno čuvaju stare zanate od zaborava, kao i Natalija Pavkov, koja na društvenim mrežama otkriva tajne tkanja: „Tkani šalovi, tkane torbe, spektar nakita od polimerne gline, dekoracije od keramike, štrikane kape, čarape od mohera, šivene haljine i korseti u kompletu sa torbom, reciklaža teksas torbi, ali vez je ručno rađen, nije mašinski. Imamo od žice urađeni nakit i to sve iz jednog komada, nije lemljeno i lepljeno, to su bakarne žice. Imamo japanski mijuk perlice, minđuše“.

Prema Natalijinim rečima, poenta i svrha Centra je da se pokaže ljudima da postoji i nešto drugo osim uniformisanosti, da jednom iglom i komadićem stakla može da se dekoriše šešir, garderoba.

Na istom mestu zainteresovani mogu dobiti savete, odgovore na pitanja i nedoumice oko toga kako da nose ili uklope neki komad nakita.

Za ove zanatlije kreativnost je način života, a o tome kako razmišljaju i vide svoje okruženje – najbolje govore njihovi radovi.

(RTS)