Preživele su erupciju Vezuva, ali flomaster turiste nisu – oštećena freska u Herkulanumu

Kako je navedeno u policijskom izveštaju 27- sedmogodišnji turista brzo je identifikovan, pošto su zaposleni na arheološkom lokalitetu otkrili grafite napisane crnim markerom na zidu. Inače je ova zgrada preživela vulkansku erupciju Vezuva 79. godine.

Herkulanum je grad smešten 11 kilometara od Napulja, postao je turistička atrakcija, a UNESKO ga je 1997. godine proglasio svetskom baštinom. Ovaj grad je bio zatrpan pepelom posle erupcije Vezuva, pa su arheološki artefakti očuvani i od zuba vremena i od lopova.

Svaka šteta je loša za naše nasleđe i zato mora biti kažnjena na adekvatan način“, rekao je italijanski ministar kulture Đenaro Sanđulijano.

Nije prvi put da turisti u Italiji vandaliziraju istorijske spomenike.

Prošle godine, posetilac iz Engleske je uhvaćen putem snimka na društvenim mrežama, kako ključem grebe svoje i ime svoje devojke na unutrašnjem zidu rimskog Koloseuma.

Takođe prošle godine, išarana je i fasada milanske Galerije Vitorio Emanuele, u srcu grada, a počinioci nisu uhvaćeni.

Pošto je vandalizam u Italiji u porastu, naročito prema kulturnim dobrima, uvedene su stroge novčane kazne za oštećenje kulturnih spomenika u vrednosti do 40 hiljada evra.

Prošle godine državljanin Nemačke, 22-godišnjak iz Berlina popeo se na statuu Neptuna koja se nalazi u okviru fontane na trgu Pjaca Sinjorija u Firenci, stigao do same baze kočija i oštetio nogu jednog konja.

(RTS)