Predstavljene nove poštanske marke EXPO BG 2027

Na promociji poštanskih markica EXPO BG 2027 ministar finansija Siniša Mali rekao je da će se one nalaziti na skoro svim pošiljkama koje iz Srbije idu za inostranstvo, a kojih je više od milion godišnje, kao i na većini pošiljaka u domaćem saobraćaju kojih je takođe oko milion godišnje.

„Na markama je šest motiva koji su vezani za Međunarodnu izložbu Ekspo 1967. godine u Kanadi. Želimo da Ekspo 2027. bude pokazatelj onoga što Srbija ima da ponudi i hoćemo da se tada svetu predstavimo u najboljem svetlu i da sve aplikacije koje budemo pravili u vezi sa ovom izložbom budu najbolje na svetu“, rekao je ministar Mali.

Prema njegovim rečima, nove poštanske marke mali su deo mozaika predstavljanja Srbije, kao i da su one slika uspešne Srbije.

Ministar finansija je istakao i da je zacrtan cilj prema kojem bi prosečna plata u Srbiji u godini održavanja izložbe Ekspo bila 1.400 evra, a bruto domaći proizvod 100 milijardi evra.

Ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović je istakao da će od danas do 2027. godine, širom zemlje i sveta, putovati poštanske marke na kojima će pisati Ekspo 2027.

„Ono što ja kao ministar informisanja i telekomunikacija mogu reći jeste da taj događaj mora da bude potpuno digitalan. Na njemu Srbiju moramo da predstavimo kao zemlju inovacija, informaciono-komunikacionih tehnologija“, rekao je ministar Jovanović.

Dodao je da Srbija ulaže u razvoj Državnog data centra u Kragujevcu, u inovacioni ekosistem, te da će do kraja godine biti završen kreativno inovativni multifunkcionalni centar „Ložionica“ u Beogradu na vodi, a gradiće se i Inovacioni distrikt u Kragujevcu, tzv. Srpska Silicijumska dolina.

„Paralelno povezujemo naša sela na širokopojasni internet, radimo na uvođenju 5G mreže. Siguran sam da ćemo Srbiju na izložbi Ekspo pokazati kao inovativnog, kreativnog i digitalnog lidera“, istakao je Jovanović.

Vršilac dužnosti direktora Pošte Srbije Zoran Đorđević je istakao da su ove marke pratile najveću prezentaciju Jugoslavije na izložbi u Kanadi 1967. godine, a da bi sada trebalo da predstave Srbiju i naveo da su njihovi motivi vezani za digitalizaciju.

„Kroz poštansku marku ćemo promovisati našu zemlju, a na otvaranju ćemo imati posebnu markicu“, najavio je Đorđević. Dodao je da, kako bi se obezbedilo da redovne marke u naredne tri godine budu nepromenljive i pored mogućih izmena cena poštanskog saobraćaja u tom periodu, uvode se slovne oznake koje marke vezuju za usluge poštanskog saobraćaja, a ne nominalnu vrednost iskazanu u dinarima.

Autor maraka Ekspo 1967. godine je čuveni hrvatski i jugoslovenski slikar Petar Jakelić, koji je Pošti Srbije omogućio besplatno korišćenje motiva maraka čiji je autor bio 1967.godine.

(RTS)