Podzemni grad Karađorđevića dugo skrivan od očiju javnosti, postaje turistička atrakcija

Kao vojni objekat, Podzemni grad, dugo je čuvan od znatiželje posetilaca, a šta se nalazi u dubinama strme stene nisu znali ni meštani.

Sklonište podignuto između dva rata, ima 12 izlaza okrenutih ka Drini i Republici Srpskoj. Samo jednom je korišćen, aprila 1941. godine, i u njemu je poslednju noć u Srbiji proveo mladi Petar Drugi Karađorđević.

„Ovo je za mene ovako jedan veliki izazov u gradnji i da vidim ovako nešto što je napravljeno još davno 1930 i neke godine i da su inženjeri imali i tada inspiraciju da grade ovakve objekte“, rela je Vanja Vranjež, arhitekta iz Banja Luke.

Podzemni grad zidali su zatvorenici od kojih su i lokacija i namena bile strogo skrivane. Gradnja je prekinuta nakon ubistva kralja Aleksandra u Marseju, a do tada su bile završene oko dve trećine skloništa.

Podzemni grad Karađorđevića prostire se na oko pet hiljada kvadrata u kojima je smešteno hiljadu i po metara hodnika i oko 70 prostorija. Muzejskom postavkom trenutno je obuhvaćena tek polovina.

Radovi na uređenju objekta počeli su 2019. godine, a rekonstrukcija će se raditi u nekoliko faza. Cilj je da objekat bude turistička atrakcija Malog Zvornika.

„Nove prostorije koje su urađene jeste prodavnica, zatim vojna ambulanta, doktorska ordinacija i oficirska kafana“, kaže Srđan Jovanović, vodič u Podzemnom gradu Karađorđevića.

„Podzemni grad Karađorđevića, takozvana Kamena devojka je vrlo važan lokalitet ili kulturno-istorijski spomenik nama u ovom mestu. Takođe, sve više postaje poznat i za ljude koji su sa drugih strana, iz cele države, čak i iz susedne države, tako da imamo velike posete sa svih strana“, rekla je Marina Gligorević, direktor TO Opštine Mali Zvornik.

Deo laguma se još istražuje, a u planu rekonstrukcije sledeći su kapela i oltar.

(RTS)


Ostavite komentar