Pismo Čarlsa Dikensa pokrenulo potragu za slikom Molijera na samrti

U rukom pisanoj belešci na prilično školskom francuskom jeziku, Dikens opisuje kako prijatelj umetnik radi na dramatičnom prikazu smrti dramskog pisca Molijera, ali želi da ima više informacija kako bi delo bio što vernije, prenosi Tanjug pisanje britanskog Tajmsa.

Iako Dikens ne navodi ime umetnika, pretpostavlja se da je reč o jednom od njegovih prijatelja – ili Čarlsu Robertu Lesliju, ili Vilijamu Pauelu Fritu, viktorijanskim slikarima koji su naslikali i druge prizore iz života poznatog francuskog dramskog pisca.

Dr Leon Litvak, profesor na Univerzitetu u Belfastu, smatra da bi ova slika, ukoliko bude pronađena, sigurno vredela „stotine hiljada funti“.

U pomenutom pismu, Čarls Dikens piše svom prijatelju glumcu Fransoa Renijeu, kako jedan od njegovih prijatelja, poznati slikar, radi na slici Molijerove smrti sa idejom da na njoj bude predstavljen njegov celokupan dramski opus.

Molijer, čije su drame u 17. veku bile predložak za modernu francusku komediju, srušio se na sceni 17. februara 1673, dok je izvodio svoju poslednju dramu Uobraženi bolesnik. Nedugo zatim umro je kod kuće.

Dikens navodi da će njegov prijatelj naslikati Molijera na samrtnoj postelji „okruženog glumcima u kostimima, baš kao na predstavi“.

U pismu, za koje je procenjeno da će dostići cenu od 4.500 dolara kada se pojavi na aukciji u Njujorku 10. maja, dalje piše: „Moj dobri čoveče, niko ne razume genije Molijera kao ti, i nema nikoga, verujem, ko je bolje upoznat sa tom temom. Molim Vas, recite mi da li postoje knjige ili portreti koji se mogu naći u Engleskoj kojima se može verovati.“

Litvak, koji je potvrdio autentičnost pisma kao urednik projekta „Pisma Čarlsa Dikensa“, rekao je da slika verovatno „zvrji na zidu u nečijoj kući, neprepoznata. Pismo je dovoljno konkretno i vidi se šta neimenovani umetnik traži, tako da smatram da je slika napravljena“, smatra Litvak.

„Pismo je zanimljiva demonstracija Dikensovog vladanja francuskim jezikom, koje je bilo prilično dobro, mada u pisanju ima nekih grešaka. Očigledno je bolje govorio francuski, nego što ga je pisao“, istakao je Litvak.

Nije poznato da je Dikens komentarisao gotovu sliku, iako je umeo da bude žestok likovni kritičar.

(RTS)