Pili smo najskuplju kafu na svetu, koju neki nikada ne bi probali

Na tursku kafu podseća i završni deo procesa proizvodnje, međutim, početak je mnogo drugačiji i za mnoge – šokantan. Odvija se u stomaku životinje. U pitanju je cibetka, zver iz porodice mačaka, koja živi u Aziji, a u nešto manjem broju i u Africi.

Stanište su joj džungle Indonezije. Spava danju, aktivna je noću. Omiljena poslastica su joj crvene bobice kafe, a bira samo najkvalitetnije. Ipak, ne može da ih svari i tu počinje priča o najskupljoj kafi na svetu.

Vrednost joj daju enzimi iz želuca kojima cibetka pokušava da svari zrnevlje. Zahvaljujući tome, zrno fermentira i poprima ukus sličan čokoladi, a onda iz digestivnog trakta prelazi nešto niže i završava u izmetu ove životinje.

Izmet se sakuplja, a onda se cela zrna čiste, peru, obrađuju i dalje tretiraju kao i svaka druga kafa. Međutim, ukus je za mnoge izvanredan, toliko da su za 100 grama ove kafe spremni da plate od 200 do hiljadu dolara.

Cena zavisi od toga da li cibetke žive slobodno u džungli i same biraju zrna, ili kafa potiče sa farmi na kojima se drže u kavezima.

Zbog takvih surovih uslova, udruženja za zaštitu životinja sve češće apeluju na ljude da ne piju više Kopi luvak, što je naziv za ovu kafu, jer se na indnežanskom kafa kaže kopi, a cibetka luvak.

(RTS)