Otkud Šrek na Krivoj čaršiji u Svilajncu

Šarena povorka predvođena mažoretkinjama iz Bele Crkve i najmlađim bubnjarima iz Leskovca, prošla je glavnom ulicom u Svilajncu, zatim čuvenom Krivom čaršijom, i zaustavila se na trgu Stevana Sinđelića.

Ideja organizatora je očuvanje narodnih običaja kojoma se simbolično, maskiranjem, obeležava Bela nedelja i početak velikog posta.

Prema narodnim verovanjima deca i odrasli se maskiraju kako bi konačno oterali zimu i označili početak rodne godine.

„Ovo je gradska manifestacija. Kada svake godine u ovako zimskom datumu okupimo ovako veliki broj ljudi koji se toliko potrude, da rade na svojim maskama, maskiraju se i deca i odrasli, i bake i deke i komšije, tetke… onda naravno da smo ponosni i naravno, kad nam dolaze gosti, čini nam se da je svake godine sve veće, sve lepše, sve šarenije“, izjavila je Marina Milutinović, organizator Festivala.

Učesnici su se zaista potrudili da naprave što zanimljivijje maske.

Neki su se i previše uživeli u nove uloge, sve u svemu uspeli su da oteraju kišne oblake koji su bili ozbiljna pretnja manifestaciji.

Bele poklade imaju korene u prastarim narodnim običajima i verovanjima, koja su se održala i danas u mnogim krajevima Srbije, pa i u Svilajncu, gde je Pokladni maskenbal već postao deo turističke ponude.

(RTS)