Oštećen Benksijev novi mural koji „ne može da se ukrade“

Stanovnici dela Londona u kojem je prošlog vikenda osvanuo najnoviji Benksijev rad razočarani su vandalskim aktom u kojem je takozvani mural sa drvetom oštećen belom farbom.

Mural neuhvatljivog umetnika privukao je veliku pažnju javnosti u ponedeljak, dok još nije bilo poznato da li je Benksi autor dela.

Mnogi su bili zatečeni ekološkom porukom – ulični umetnik učinio je da drvo trešnje dobije bogato olistalu krošnju iako su mu grane potkresane toliko da na njima nema nijednog lista.

U utorak su i drugi grafiti umetnici preskakali ograde kako bi dodavali listove stablima istom zelenom nijansom.

Benksi je, po dobro poznatom običaju, ubrzo potvrdio da on stoji iza ozelenjavanja drveta tako što je na svom nalogu na Instagramu objavio fotografije zida i drveta pre i posle nastanka murala. 

Umetničko delo u naselju Finsberi Park, na severu Londona, prekriva zid četvorospratnice i prikazuje malu figuru koja drži aparat sa crevom pored velikog drveta trešnje.

Zelena boja je poprskana po zidu, replicira odsutne listove drveta, koje je orezano. Međutim, rad je noćas dobio dodatak – neko je mural zapljusnuo belom bojom.

Niko od komšija nije video ništa, a mnogi se pitaju da li uopšte treba tražiti krivce jer je i Benksi neka vrsta vandala samo što on svojim delima ulepšava zidove ili šalje snažne društvene poruke.

Takođe, ovog puta, priča se o tome da je Benksi napravio odličan trik kojim je sprečio eventualnu krađu dela – lopovi bi morali da uzmu i zid i drvo. Upravo to je možda bio povod za vandalski čin od strane onih koji su želeli da imaju korist od murala.

(RTS)