Obilazak Rima iz potpuno drugačije perspektive: vespe i prikolice

Vespe su tipično italijansko prevozno sredstvo, ali sada su ti klasični motocikli sa svojim prikolicama tu da pruže turistima drugačiji pogled na Rim. Lokalni vodiči voze putnike preko kaldrmisanih ulica i čuvenog Trga Republika. Dovoljno su blizu da bi mogli turistima da govore o detaljima određene istorijske lokacije.

„Ovo je jedinstvena, drugačija perspektiva, pod uglom od 360 stepeni. Naravno, mi nismo samo vodiči, već i vozači, pa je jasno da moramo da vodimo računa o saobraćaju. U Rimu je biti kao u balonu, postoji tako mnogo spomenika koji se mogu sada videti iz drugačije perspektive, uz mogućnost da se uoče mnogi detalji“, rekao je Luka di Trapano, turistički vodič, vlasnik organizacije „Tura sa Vespom i prikolicom“.

Korisnici tih neobičnih tura nose slušalice kako bi mogli da čuju svaku reč svog vozača – vodiča. Taj način obilaska grada je hit kod turista koji tragaju za nečim drugačijim.

„Glasam za vespu, naravno, bez obzira na to da li je moja porodica za tu opciju, ja sam takva osoba koja to prihvata, to je za mene sjajno“, kaže Džeri Lenier, turista iz Los Anđelesa.

U Rimu sve veći broj turista traga za novim iskustvima koja nude drugačije perspektive za upoznavanje večnog grada. Postoji potražnja za turama u čijem centru je hrana, neke su specijalizovane za uličnu hranu, druge uključuju časove kuvanja i kupovanje namirnica na mnogobrojnim otvorenim pijacama. Kompanija „Gurmetali“ nudi turistima takvu turu.

„Preporučujem ovakvu turu jer ona ne nudi samo upoznavanje sa hranom, uz povremena zaustavljanja radi uzimanja hrane, već je to jedno novo iskustvo, pravo, uz lokalnog vodiča koji vam predstavlja po meni istinsku rimsku kulturu“, izjavila je Federika Sete turistički vodič za kompaniju „Gurmetali“.

Vožnja splavom kroz Rim je prava avantura. Turisti tako prolaze pored poznatih spomenika. Vodič Marijana Tedeski kaže da njeni klijenti vide Rim na drugačiji način u odnosu na turiste koji hodaju ulicama, prolaze pored poznatih mesta gde je mnogo ljudi.

Smatra da je za porodice sa starijom decom to alternativa za tradicionalne turističke aktivnosti. Rimski turistički vodiči tvrde da postoji mnogo načina da se obiđe večni grad.

(RTS)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike