Novi doživljaj Koloseuma – pogled iz staklenog lifta

Lift povezuje prvi nivo amfiteatra Flavio sa srednjom galerijom između drugog i trećeg nivoa.

„Verujem da je Koloseum simbol kulturnog nasleđa Italije u čitavom svetu. Iz tog razloga je važno da se garantuje pristupačnost ovom fantastičnom mestu, jer predstavlja našu vizit kartu u svetu“, izjavio je za italijanske medije ministar kulture Đenaro Sanđulijano prilikom puštanja lifta u rad, koji će omogućiti gledaocima fantastičan pogled.

Lift je svečano otvoren uz muziku italijanskog orkestra kinematografije, koji je izveo dela oskarovca Hansa Zimermana.

Upravo je Orkestar, zajedno sa „ParCo“, zaslužan za izgradnju ovog lifta. Još 2018. godine, prilikom projekcije filma Gladijator Ridlija Skota u areni Amfiteatra Flavio, uz prisustvo Rasela Kroua, direktor orkestra Marko Patrinjani je obećao da će se orkestar pobrinuti za sponzorstvo izgradnje lifta.

„Svi posetioci će moći da uživaju u još jednom fantastičnom pogledu pod rimskim nebom“, izjavila je direktorka Arheološkog parka Koloseuma, Alfonsina Ruso.

„Lift kao da je napravljen od snage snova i emocija koji imaju izuzetnu snagu“, izjavio je Patrinjani. Zahvaljujući liftu i osobe sa invaliditetom će moći da uživaju u pogledu na najslavniji amfiteatar na svetu.

(RTS)