Njihov njuh i čula mogu da znače život ili smrt, kako se psi obučavaju sa spasilačke akcije

„Za gorsku službu je veoma važno da ima što više obučenih pasa za spasavanje ljudi iz ruševina, a njihov trening se mora održavati da bi, kada zaista dođe do toga, psi bili maksimalno pripremljeni“, kaže instruktor za obuku pasa i spasilac Gorske službe spasavanja, Dejan Ševković.

U obuci pasa u Beogradu učestvovalo je i slovenačko udruženje „Nova Gorica“. Jedan dan je trenirano u ruševinama, a drugi u prirodi. Učestvovalo je 14 pasa, pet od njih iz Slovenije.

Gorska služba ima jednog obučenog psa Meri i još pet koji su trenutno na obuci i do kraja godine bi trebalo da budu licenirani.

Meri nije mogla da bude u RTS-ovom studiju jer ima štence, odnosno na porodiljskom je bolovanju, a zbog toga nije mogla da učestvuje tokom spasilačkih akcija posle zemljotresa u Turskoj.

Na izbor pasa za obuku veliku ulogu igra pedigre, zbog čega će i štenci Meri nastaviti njenim stopama. Osim genetike, kada štene napuni dva meseca kreće se sa socijalizacijom, otvaranjem lovnih i plenskih nagona i nakon toga usmeravanje psa na određeni vid pretraživanja.

Sa kolegama iz Slovenije dvodnevna obuka se sastojala od treninga spasavanja iz ruševina u napuštenoj fabrici, a onda na Avali trening spasavanja iz prirode.

(RTS)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike