Nekad su se ploče bacale, a danas se vinil vraća na velika vrata

Muzičar Igor Blažević Blaža kaže da ima oko hiljadu ploča. „Kreće sve od 13. 14. godine, kada moja generacija počinje prve ploče da kupuje. Gramofonske ploče su bila tada jedna od najlepših stvari koju dobijate za rođendan. I onda sam ja to nastavio, a mnogi prijatelji su prestali to da sakupljaju, kako su prolazile godine i kako su punili 40 godina, 50, da ne idemo dalje. Onda su se mnogi iselili iz svojih stanova gde su odrasli s roditeljima, kod žena. I onda kada žena dođe, ona kaže – Ove ploče da baciš, nemamo gde da ih držimo. Ljudi su bacali ploče. To je bilo strašno“, ispričao je Blaža, i dodao da se on izborio, da je nastavio da ih sakuplja, i da je tako došao do hiljadu ploča.

Pošto je objasnio je put nastanka kolekcije koju poseduje Blaža je ispričao da je njegov brat Viktor, koji je stariji od njega 10 godina, svojevremeno doneo singl Endži od „Rolingstonsa“. Nju smatra prvom pločom koju je video i, kako kaže, kasnije je postala njegova.

„Ja bih rekla da ploče kupuju zaista svi. Kada govorimo o generacijama, mislim da tu više ne postoji generacijska podela. Dakle, ploče kupuju i slušaju svi upravo kao i muziku što slušaju svi. I to nekako i pokazuje ovaj naš Record Store Day u Čumiću, koji se dešava već šesti, sedmi put. Malo nam je korona tu pomutila brojanje. Ali u principu reč je o jednoj manifestaciji koja stvarno okuplja različite generacije, koja je veoma živa, spontana, opet suptilno organizovana. Prodavci polovnih ploča, cela Srbija se nekako sjati u Čumiću u malom“, rekla je u Beogradskoj hronici Valentina Macura ispred „Paralel“ festivala.

Dodala je da je događaj sličan žurci na otvorenom i da su svi dobrodošli.

Blaža se pohvalio i posebnim primerkom – pločom Sefana Milenkovića, i to sa potpisom.

„Mama i tata su bili na koncertu. Njemu bi bilo drago da ovo vidi. I Stefan je se potpisao. Ovde ima i srce i to sad mislim da vredi mnogo više baš zbog toga autograma nego da ga nema. Tako da ću ja to prodati Stefanu. Stefane, ako gledaš, sto evrića“, poručio je Blaža u Beogradskoj hronici.

„Ploče se slušaju natenane. To je ono što se današnja muzika sluša u kolima. Sluša se preko ovih platformi Jutjub, Tidal, Spotifaj, Dizer… I to je sve nekako brzo. Vi menjate ono pesmu… Ploča se stavi polako na gramofon. Znači, ploča se polako izvadi iz folije, stavi se na gramofon i vi, u stvari, za tih 20 minuta, koliko je obično jedna strana ploče, usporite trenutak, usporite život, usporite vreme. Sve kod nas je previše brzo. Zato je povratak gramofonskih ploča velika stvar. Da usporimo planetu, da usporimo vreme, da usporimo ovo što… Imamo 30 godina, a kad se probudimo sledeći dan, imamo 50“, dodaje Igor.

Macura je komentarisala i razliku u kvalitetu zvuka.

„Pretpostavljam da to nekako ostaje na svakom od nas da presudi i da oceni kao čemu se priklanja, kao nekoj vrhovnoj vrednosti. Neko želi da ima arhivu uz sebe, neko želi te nesavršenosti, a neko prosto želi taj savršeni zvuk, i sve sređeno, pa eto, ne znam“.

Blaža je rekao da osim ploča sakuplja i diskove i da ih ima oko tri hiljade.

„Ja sam pitao moju ženu – Šta sad da radim, pošto sam stavljao to svuda, u frižider, u mašinu, gde god ima mesta. Ona je rekla – Šta ti treba, a ja kažem – Dva zida. I ona mi je dala dva zida u kući, napravila police, došao Bora majstor iz Nevesinja, i Bora legendarni nam je pravio police po meri, i sad ja imam diskove gde da držim, tako da, mir u kući“, ispričao je muzičar.

Valentina Macura je istakla da smatra da su danas ipak od diskova popularnije ploče, i da su u uzlaznom nekom trendu: „Vinil se vratio u modu, na velika vrata, i nema nazad“.

„Po onim analizama gledali smo, baš poslednje dve godine, duplo više se prodaju gramofonske ploče nego CD-ovi. Ali, veliki novinar, rok novinar i publicista Bane Lokner je rekao – diskovi će se vratiti na velika vrata kad tad, jer to su krugovi“, dodao je Blaža.

Gosti Beogradske hronike su se osvrnuli i na muzičke kasete.

„Kasete su se vratile. I već su u prodaji i to je u Americi i u Engleskoj postalo normalno, da su kasete u radnjama“, rekao je Blaža. „Da ima ih, ali ne u nekom obimu. Pa dobro, više onako diskretno, kao vintidž kultura“, dodala je Macura.

Svetski dan prodavnica ploča se obeležava ove subote, 20. aprila u Čumićevom sokačetu u Beogradu.

(RTS)