Najvrednija privatna kolekcija nakita na svetu izložena u Londonu

Više od 700 komada nakita koje je sakupila pokojna austrijska milijarderka, kolekcionarka Hajdi Horten, nalazi se na svetskoj turneji. Kolekcija će biti izložena u Njujorku, Singapuru, Tajpeju i Londonu uoči „Kristijeve“ aukcije u Ženevi koja će se održati sledećeg meseca.

U kolekciji se nalazi i „Kartije“ prsten od belog zlata sa rubinom Sanrajs, najvrednijim dragim kamenom, koji je Hajdi Horten kupila na aukciji pre osam godina za 30,4 miliona dolara. Švajcarski gemološki Institut opisuje retki rubin boje „golubije krvi“ od 25,59 karata iz Mjanmara kao „jedinstveno blago prirode“ za koji se očekuje da će biti prodat za 15 do 20 miliona dolara.

Na aukciji će se naći i Briolette of India, bezbojni dijamant od 90,38 karata koji je isekao draguljar Hari Vinston i ogrlica od prirodnog bisera od tri niti sa kopčom od ružičastog jedanaestokaratnog dijamanta za koju se procenjuje da će biti prodata za sedam do 10 miliona dolara.

Očekuje se da će kolekcija ukupno doneti više od 150 miliona dolara što je čini najvrednijim kompletom dragulja prodatim na aukciji – i nadmašiće 116 miliona dolara za koja je Elizabet Tejlor 2011. prodala svoju kolekciju, kao i kolekciju nakita katarske vladarske porodice Al Tani koja je 2019. prodata za 109 miliona dolara.

Rahul Kadaki, međunarodni direktor za nakit u aukcijskoj kući „Kristi“, opisuje Hortenino blago kao „životnu kolekciju“.

„Od ‘Bulgarija’ do ‘Van Klefa & Arpelsa’, od malih komada koji imaju sentimentalnu vrednost do Bruleta Indije, ovo je san svakog kolekcionara“, dodao je Kadaki.

Hajdi Horten, koja je nasledila 3,3 milijarde dolara kada je njen suprug, magnat robnih kuća Helmut Horten, umro 1987. godine, umrla je u junu 2022. bez direktnih naslednika.

Dugo se polemisalo oko izvora njihovog porodičnog bogatstva, uključujući i navode da je Helmut Horten stekao imovinu od Jevreja kojima su nacisti konfiskovali imovinu.

Zbirka nakita koju su proučili istoričari sa Univerziteta u Vircburgu otkrila je da je Horten „imao koristi od ekonomskih okolnosti koje je proizvela nacistička država. Međutim, nije preduzimao aktivne korake i vršio pritisak na jevrejske porodice koje su prodavale nakit“.

Sav prihod od prodaje Kristi će uplatiti na račun Fondacije Hajdi Horten, koju je ona osnovala 2020. godine sa namerom da se iz nje finansira muzej Hajdi Horten kolekcija u Beču, kao i z finansiranje medicinskih istraživanja.

Hortenova je umrla samo nekoliko dana nakon otvaranja Muzeja u kome su izloženi radovi među kojima su dela Frensisa Bekona, Gustava Klimta, Demijena Hersta, Egona Šilea i Pabla Pikasa.

Kao strastvena klizačica u mladosti, Horten je do kraja života bila ljubitelj hokeja na ledu i podržavala je austrijski tim EC-KAC kome je navodno donirala tri miliona evra godišnje. Tim je svoj novi stadion nazvao po njoj.

(RTS)