Na festivalu Sanremo predstavljene maskote Zimskih olimpijskih igara Milano-Kortina 2026

Na drugoj večeri ovogodišnjeg 74. festivala, tačno godinu dana kasnije na toj istoj bini teatra „Ariston“, predstavljene su dve maskote koje predstavljaju lasice, osmišljene od strane mladih umetnika, svi četrnaestogodišnjaci iz Kalabrije.

Obožavaoci Zimskih olimpijskih igara su tokom čitave godine imali pravo da glasaju između dve lasice i predloga đaka iz škole u Milanu koja je predstavila dva cveta.

Lasice su pobedile sa 53 odsto glasova.

„Izabrane su lasice jer predstavljaju okretne životinje koje žive na Alpima i koje menjaju boju onako kako se menjaju godišnja doba“ izjavili su iz Olimpijskog komiteta.

Lasice će kružiti svetom i predstavljati Italiju – prva se zove Tina, svetle je boje i predstavlja Olimpijske igre, a druga, tamnija se zove Milo i predstavlja Paraolimpijske igre.

Imena maskota su povezana sa lokacijama na kojima se održavaju Igre – Tina (od KorTINA) i Milo (od MILanO). Dve maskote će pratiti šest malih visibaba „I Flo“. Na binu Teatra Ariston je izašao Đovani Malago, predsednik italijanske agencije za sport „Konija“ i Fondacije Milano Kortina 2026, kao i predstavnik studenata iz škole u Katanzaru Federiko Bara, koji je poklonio Amadeusu majicu sa maskotama.

Zimske olimpijske igre Milano-Kortina održavaju se od 6. do 22. februara 2026. godine.

(RTS)