Mnogo buke ni oko čega – razočaravajuće otvaranje vremenske kapsule stare dva veka na Vest Pointu

Ceremonija otvaranja vremenske kapsule u obliku kocke dimenzija oko 30 centimetara, prenošeno je uživo na Jutjub kanalu vojne akademije Vest Point. Kutija je pronađena u podnožju spomenika podignutog Tadeušu Košćušku, heroju iz rata za nezavisnost, tokom renoviranja u maju.

„Nije zapravo važno šta je unutra“, rekao je brig. general Šejn Rivs, dekan akademije, pre nego što je kapsula otvorena. „Nemojte pogrešiti – nadam se da je kul. nadam se da će biti sjajno. Jedva čekam da vidim šta je unutra. Ali na kraju krajeva, ovde se zapravo radi o prilici da upoznamo prošlost.”

Akademija je za ceremoniju otvaranja kutije okupila panel stručnjaka i istoričara kako bi razgovarali o tome šta bi se sve moglo nalaziti u olovnoj kutiji. Pre otvaranja kapsule, stručnjaci su spekulisali da su u kutiji možda pohranjeni nacrti spomenika, spiskovi klasa ili svakodnevni vojni predmeti.

Kada su otvorili kutiju pomoću dleta i makaza, unutra su pronašli samo sasušeni mulj, za koji su rekli da će naknadno analizirati. Otkrivene su i neke oznake, ali je i za njih rečeno da će naknadno biti proučene.

Arheolog Vest Pointa, Pol Hadson, izrazio je iznenađenje nedostatkom sadržaja, napominjući da mulj na dnu ukazuje na to da je vlaga vremenom prodrla u kutiju, potencijalno razgrađujući bilo koju organsku materiju koja je mogla biti unutra.

Kadeti vojne akademije su podigli spomenik Tadeušu Košćušku 1929. godine. Inače on je projektovao utvrđenja izgrađena duž reke Hadson, pre nego što je na toj lokaciji 1802. godine osnovana vojna akademija.

(RTS)