Misteriozni monolit je „nestao“ u pesku pustinje u Nevadi

Neobičan monolit visok oko tri metra koji perfektno reflektuje svetlost, kao ogledalo, pojavio se iznenada u pustinji i izazvao zabrinutost. Kako je saopšteno iz policije, monolit je srušen.

Krista Vajz, vršilac dužnosti menadžera utočišta za divlje životinje u Nacionalnom parku u Nevadi, potvrdila je da je monolit uklonjen, ali je rekla da ne može da komentariše da li su savezne vlasti pokrenule krivičnu istragu.

U planu je da se monolit sačuva i da se postavi na neku odabranu lokaciju.

„I dalje je nepoznato kako je dospeo na lokaciju na kojoj je postavljen, kao i ko je postavio monolit, jer niko nije preuzeo odgovornost“, saopštenjno je iz policije.

Monolit je nezakonito postavljen na državnom zemljištu na kome žive stada ovaca koja se slobodno kreću.  Nacionalni par „Desert National Wildlife Refuge“, dom je retkih biljaka i pustinjskih kornjača. Takođe je i najveće utočište za divlje životinje koje žive van Aljaske.

Pošto su turisti po objavi vesti krenuli da vide monolit, svojim automobilima i nepropisnim kretanjem uništili su floru u pojedinim delovima Nacionalnog parka i uznemilili stanovnike parka. Zbog toga su vlasti odlučile da monolit sruše, i odvezu za sada, na nepoznatu lokaciju.

Reflektujući objekti slični onom koji se pojavio u Nevadi pojavili su se na različitim lokacijama širom sveta pre oko četiri godine, uključujući i jedan u pustinji Jute, u novembru 2020. godine. On je zbunio lokalne vlasti, a otkrio ga je pilot helikoptera koji ga je nadleteo.

Vlasti Las Vegasa iskoristile su svoje najnovije otkriće da podsete ljude koji pešače pustinjom Nevade da budu spremni za vruće vreme i da ostanu bezbedni.

(RTS)