Lopovi se ispeli 2.400 metara visok vrh na Alpima i pokrali dobrovoljne priloge

Između 400 i 500 švajcarskih franaka uzeto je iz kutije planinarskog kluba Lejkerbad, u blizini vrha Daubenhorna u švajcarskim Alpima.
Kutiju je postavio lokalni planinarski klub radi prikupljanja donacija za održavanje prolaza do vrha.

Ova planinarska ruta je jedna od najdužih u Švajcarskoj i ima oznaku K5, što znači da je ekstremno teška. Zato se pretpostavlja da su pljačkaši iskusni alpinisti koji su poznavali ovo područje i došli su opremljeni alatom da razbiju kutiju.

Patrik Grihting, jedan od članova odbora kluba veruje da je krađa unapred planirana.

„To nisu bili obični planinari“, rekao je Grihting u izjavi za novinsku agenciju DPA. „To je ogromna kutija koju ne možete da otvorite samo šrafcigerom.“

Kutija se nalazi na zaravni na kojoj se alpinisti odmaraju posle skoro kilometar penjanja uz strmu liticu. U špicu sezone oko 50 planinara se svakodnevno penje na ovaj vrh.

Grihting pretpostavlja da su se lopovi popeli rano ujutro ili uveče. I pored toga što su 2015. godine postavljene čelične merdevine i sajle, ovaj vrh ostaje nepristupačan za sve osim za najiskusnije penjače, a krađa je šokirala zajednicu planinara.

„Kakvi su ovo ljudi?“ zapitao se klub u objavi na Fejsbuku, nazvavši pljačku „velikom uvredom“ koja je pokazala „nepoštovanje“ prema zajednici.

„Planinarski klub se brine o ovoj trasi bez nadoknade, i ne tražimo ništa, a sada je neko odlučio da ukrade novac doniran za održavanje“, napisali su volonteri.

„Ne želimo da se počiniocima nešto loše desi, već da ih do kraja večnosti muči griža savesti svaki put kada krenu u planine.“
Iz kluba kažu da veruju da su lopovi nastavili i popeli se do vrha, što je dodatno iznenadilo članove kluba.

(RTS)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike