Lajfkouč među Galima: Stigao jubilarni strip o Asteriksu

Svađaju se i tuku, love divlje svinje, kupuju trulu ribu i razbijaju Rimljane. Svi znamo hrabre Gale čije selo jedino odoleva Rimskoj imperiji.

Julije Cezar stalno pokušava da pokori galsko selo, ali mu na putu stoji čarobni napitak koji Galima daje nadljudsku snagu. Sada Cezar opet pokušava perfidno da u selo ubaci tipove koji je će rovariti iznutra.

U ranijim sveskama kultnog stripa o Asteriksu i Obeliksu su svi Cezarovi ljudi propadali. Sada šalje Medikusa Visusversusa – a njegov plan je da uljuljka Gale ljubavlju, zdravom hranom i pozitivnom energijom.

Medikus Visuversus je, reklo bi se, neka vrsta gurua ili lajfkouča kojima je danas svet preplavljen.

Šta može novi autor?

Stripovi o Asteriksu su uvek hod po tankoj žici. Treba da budu u kontaktu s vremenom u kojem izlaze, ali da likovi ostanu autentični. Nije lako preko šest decenija uspevati u tome.

Ljubitelji nisu bili oduševljeni poslednjim sveskama. Kad je autor Rene Gošini (René Goscinny) umro 1977, njegov ortak, crtač Albert Uderco preuzeo je i pisanje dijaloga. To mu nije baš išlo, nikad nije imao suptilni Gošinijev vic.

Pre deset godina je seriju o Asteriksu preuzeo potpuno novi tim autora, Didije Konrad crta, a Žan-Iv Feri piše scenario. Konrad odlično skida crtački stil Uderza, a Feri piše dijaloge umešno. Njihova prva sveska, Asteriks među Piktima, povratila je dobar deo čitalaca.

Tokom pet nastavaka su omiljeni Gali putovali Škotskom, Italijom i daleko na istok. Ali, vremenom kao da su protagonisti opet počeli da gube na oštrini.

Povratak među Gale

Nakon Gošinija, Uderca i Ferija, sada Fabris Karo, poznatiji kao Fabkaro, postaje četvrti autor koji će stavljati reči u usta junacima stripa. Može li taj novajlija da pogodi originalni ton ili priče o Asteriksu definitivno idu nekim drugim pravcem?

Ali, bez brige. Najpre, autori ovoga puta ne šalju junake na daleki put, već ih drže mahom u svom selu. Opet se srećemo s omiljenim likovima poput barda i ostalih meštana.

Obeliks nemoćno pokušava da vozi neku vrstu trotineta. To je aluzija kakvih su sveske o Asteriksu pune – izokola se „pominju“ električni trotineti današnjice, klimatski protesti, ksenofobija… I naravno: lajfkoučevi. To je oduvek bila jaka strana Asteriksa, još otkako je 1959. počeo da izlazi.

Dijalozima ne nedostaje humor. Kad Visusversus kaže: „Dobar dan želim, Asterikse! Bližiš se kao nežni jutarnji povetarac!“, ovaj odgovara: „Za tebe sam oluja!“

Album Beli iris je oprezno, jubilarno izdanje sa idejom da vrati stare obožavaoce, ne otera postojeće, a možda čak osvoji i nove. Bili bi to unuci generacije koja je prva uživala u Asteriksovim dogodovštinama.

Beli iris je širom sveta u prodaji od 26. oktobara.

(RTS)


Ostavite komentar