Kuća „Kristiz“ povlači grčke vaze sa aukcije zbog veza sa osuđenim dilerom

„Kristiz“ ih je povukao sa aukcije nakon što je vodeći arheolog otkrio da je svaka od njih povezana sa osuđenim trgovcem antikvitetima. Dr Hristos Cirogijanis, predavač arheologije na Univerzitetu u Kembridžu i specijalista za opljačkane antikvitete i mreže krijumčarenja, rekao je za Gardijan da se u prepisci aukcijske kuće sa dilerom nalaze jaki dokazi, koje je zaplenila policija.

On je kritikovao kuću „Kristiz“ jer nije obelodanila da se predmeti, planirani za ponudu na njujorškoj aukciji 9. aprila, mogu povezati sa Đanfrankom Bečinom, koji je 2011. osuđen za ilegalno trgovanje antikvitetima.

Dr Cirogijanis je rekao da, iako je u katalogu aukcijske kuće navedeno da je prodala tri predmeta na aukciji u Ženevi 1979. godine, izostavljena je činjenica da ih je upravo Bečina zapravo dostavio aukcijskoj kući.

„Oni namerno isključuju vezu sa takvim trgovcem u ova tri primera, iako za tu vezu znaju već 45 godina“, rekao je doktor Cirogijanis.

Sporni antikviteti uključuju i atičku čašu, ukrašenu prikazima ratnika i drugih detalja, iz oko 570-560 godina pre nove ere. Procenjivalo se da će se za nju dobiti od 15.000 do 20.000 dolara na aukciji „starogrčkih vaza iz Cimermanove kolekcije“, ali su svi ti podaci sada nestali sa internet stranice, nakon što su objavljena osporavanja.

U prodajnom katalogu je bilo navedeno: „Stare grčke vaze je sakupio dr Manfred Cimerman (1935-2011) i spadaju među najbolje primerke iz neke privatne kolekcije te vrste sakupljene krajem 20. i početkom 21. veka.

Ostali sporni antikviteti uključuju poklopac i činiju ukrašenu prikazima sfingi iz perioda oko 570-550 p.n.e. i procenjene su na 8.000 do 12.000 dolara, i lonac za vodu sa prikazom Dionisa i amfore za piće, koja datira iz oko 53 p.n.e. procenjena na 7.000 do 9.000 dolara. I podaci o njima su izbrisani iz onlajn kataloga.

Tokom proteklih 18 godina, Cirogijanis je identifikovao više od 1.700 opljačkanih antikviteta u aukcijskim kućama, galerijama, muzejima i privatnim kolekcijama, obavestivši Interpol i druge policijske snage.

Iako trajno radi na katedri u Kembridžu, on rukovodi istraživanjem ilegalne trgovine antikvitetima na Uneskovoj katedri o pretnjama kulturnom nasleđu na Jonskom univerzitetu na Krfu, u Grčkoj.

Pokojni Paolo Đorđo Feri, italijanski javni tužilac koji je krivično gonio trgovce opljačkanim antikvitetima, toliko je cenio Cirogjanisovo istraživanje da mu je stavio na raspolaganje desetine hiljada slika i drugog arhivskog materijala zaplenjenog u brojnim policijskim racijama.

Još jedna povučena vaza sa današnje prodaje bila je lekithos ili tegla za ulje, koja prikazuje atinskog heroja Tezeja, datirana iz 500-490 pre nove ere, i procenjena na 20.000 do 30.000 dolara.

„Ni aukcijska kuća, ni kolekcionari ili njihove porodice, čak ni muzeji se ne trude da proveravaju sa vlastima da li su na neki način umešani u izlaganje nedozvoljenih predmeta“, upozorava Cirogjanis.

Predstavnik za javnost kuće „Kristiz“ je rekao: „Mi se bavimo pažljivim istraživanjem porekla, objavljujemo naše kataloge mnogo pre naših aukcija i poziva javnosti da ih pregleda. Kada dobijemo ovakve upite i upozorenja, ozbiljno ih razmatramo i proveravamo. Kao i uvek, izveštaji o svemu tome su dostupni na zahtev“.

(RTS)