Kreće ekspedicija za istraživanje olupine španske galije sa blagom vrednim 20 milijardi evra

Kolumbijske vlasti saopštile su da pokreću ekspediciju da istraže olupinu galije „San Hoze“, koja se takođe naziva „svetim gralom olupina“.

Istorijski spisi navode da je brod nosio blago prikupljeno u nekoliko španskih južnoameričkih kolonija, uključujući 100 čeličnih kovčega punih smaragda i miliona zlatnih i srebrnih novčića.

Porinut 1698. godine, brod je potonuo u bici kod ostrva Baru južno od Kartahene dok je plovio od Novog sveta do Španije noseći kralju Filipu Petom blago u kraljevskim kovčezima.

„San Hoze“ i njena pratnja naišli su na britansku flotu blizu Barua, a tokom bitke je došlo do detonacije brodskog skladišta baruta, a u eksploziji je poginulo više od 500 članova posade i galija je potpuno uništena.

Prethodna ekspedicija okeanografske institucije „Vuds Hol“ locirala je olupinu 2015. godine, ali do sada nije preduzet pokušaj da se blago izvuče.

Kolumbija je rekla da će investirati oko 4,5 miliona dolara u istraživačku ekspediciju, a vlasti čuvaju tačnu lokaciju kako bi odvratila lovce na blago.

(RTS)