Koliko se tehnologija meša u enigmatiku – da li su vam ukrštene reči sve teže ili sve lakše

Malo ko zna, sudeći po kraćoj anketi, odgovor na naše pitanje: „Reč od 12 slova, kreator ukrštenih reči? U pitanju su enigmatičari. Od pojave prvih ukrštenica u Srbiji prošlo je tačno 90 godina.

Najstarija su Politikine – Enigmatika i Razbibriga, tu su bili i listovi Enigma, Eureka, Skandinavka…

Jedan od kreatora enigmi u Srbiji je Zoran Milunović, koji se enigmatikom bavi skoro četiri decenije.

„Enigmatikom sam počeo da se bavim negde 85,86. godine, do tada sam samo rešavao, a onda sam u jednom trenutku poželeo da i sam nešto sastavim da vidim mogu li ja to i kako će mi ići”, rekao je Zoran.

Kako kaže, za neke enigme dovoljan je jedan sat, dok izrada drugih zna da potraje. Koliko ih je do sada sastavio ni sam ne zna, pretpostavlja – nekoliko hiljada.

I posle ovoliko godina inspiracija ne jenjava. Ipak, kako kaže, tehnologija je učinila svoje, pa je sve manje i listova i kreatora ukrštenica.

„Sve je manje enigmatora i onih koji se njome bave, jer primat preuzimaju ljudi koji nisu enigmate, koji su kompjuteraši i koji uz pomoć programa prave enigmatske radove koji su nekvalitetni, a i dosta je listova, previše po meni, koji od sadržaja nude samo jednu vrstu rada – samo skandinavke, osmosmerke, a enigmatika je mnogo bogatija i raznovrsnija”, kaže enigmatičar.

Zoran dodaje i da su honorari enigmatičara mali, ali da ga to ne sprečava da svoju ljubav prema igri rečima i dalje neguje. Trenutno radi dečju enigmatiku, koja prati školski program.

„Pokušaću na sve načine da to uđe u osnovne škole kao pomoćno nastavno sredstvo, jer sam siguran da bi to izuzetno doprinelo oživljavanju enigmatike u Srbiji… koja je, da ne zvučim sad pretenciozno, svakako jedna od najboljih u regionu”, izjavio je enigmatičar.

Sledeći put kada vas rešavanje ukrštenih reči naljuti, setite se da ih je možda baš Zoran sastavio.

(RTS)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike