Koliko koštaju stanovi u blizini slavnih italijanskih spomenika

U istraživanju koje je sproveo Imobilijare bili su uključeni spomenici poput Duoma u Milanu, Koloseuma u Rimu, Starog mosta u Firenci, Pjaca San Marko u Veneciji, Arena u Veroni, Mole Antoneliana u Torinu kao i krivi toranj u Pizi.

Na poslednjem mestu, odnosno najpovoljnije je kupiti stan kod krivog tornja u Pizi, jer stan udaljen na 10 minuta hoda od tornja košta 2.900 evra po kvadratnom metru, svega 11,5 odsto više od prosečne cene u drugim delovima grada.

U Torinu, u blizini Mole Antoneliana, prosečna cena u blizini ovog simbola glavnog grada regiona Pijemonte je oko 3.098 evra po kvadratnom metru. Stanovi u blizini Arene u gradu Romea i Julije, Veroni košta oko 4.582 evra po kvadratnom metru što je za 78,5 odsto više nego u drugim delovima grada. Ukoliko želite da kupite stan u blizini Pjace San Marko u Veneciji, potrebno je izdvojiti u proseku 5.289 evra po kvadratnom metru što je za 65,5 procenata više od prosečne cene stanova u Veneciji koja iznosi 3.192 evra.

Na trećem mestu se nalaze stanovi blizu Starog mosta (Ponte Vekio) u Firenci koji koštaju 5.871 evro što je za 40,2 odsto više nego u ostalim delovima grada.

Koloseum koji je jedan od najposećenijih spomenika ne samo u Rimu već u čitavoj Italiji i koji godišnje posećuje na milione turista, dodaje vrednost stanovima u njegovoj okolini koja je za 91 posto viša od prosečnih cena u Rimu i koštaju 6.427 evra po kvadratnom metru.

Međutim, zona oko Milanske katedrale, tj. slavnog Duoma je daleko skuplja od svih ostalih zona u blizini slavnih italijanskih spomenika. Tu je potrebno izdvojiti 9.747 evra po kvadratnom metru što je za 81,7 procenata više nego u ostalim delovima grada gde u proseku koštaju 5.364 evra.

Agencija za nekretnine Imobilijare je uzela u obzir stanove koji su udaljeni maksimalno deset minuta hoda od slavnih spomenika i poredili su cene po kvadratnom metru sa prosečnim cenama u ostalim delovima grada.

(RTS)