Koliko Italijane košta održavanje „Putinove jahte“ usidrene u Toskani

Stanovnici gradića Marina di Karara u Toskani više i ne obraćaju pažnju na ogromnu jahtu „Šeherezada“ koju je Finansijska policija zaplenila pre dve godine. Ova jahta zvanično pripada kompaniji „Bielor Asset Ltd.“ ruskog oligarha Eduarda Hudajnatova koji je, po tvrdnjama medija, samo paravan pravom vlasniku, predsedniku Rusije, Vladimiru Putinu, i koju svi u Italiji zovu „Putinova jahta“.

Jahta je usidrena u marini koja pripada „Italian si groupu“ jednoj od najznačajnijih nautičkih kompanija u Italiji i koja se stara o njenom održavanju. Ova usluga košta italijansku državu skoro pet miliona evra, a ta cifra će svakako rasti u budućnosti.

„Putinova jahta“ je dugačka 140 metara, ima šest spratova i 22 velike luksuzne kabine sa kupatilima od mermera, dve platforme za sletanje helikoptera, bioskopsku salu, salu za ples, teretanu sa saunom, tursko kupatilo kao i salu za krioterapiju. Unutrašnjost jahte je uređena po ideji francuskog dizajnera Fransoa Zuretija. Cena jahte, po proceni medija, iznosi 700 miliona evra.

Putinovu jahtu je zaplenila Finansijska policija po nalogu ministra ekonomije 06.maja 2022. godine, u akciji takozvanog „zamrzavanja“ imovine u sklopu sankcija koje je Evropska unija uvela ruskim državljanima. Zato italijanska država mora da snosi troškove održavanja i ne može da imovinu proda ili dodeli bilo kome, kao što se to radi sa imovinom koja je oduzeta osuđenim pripadnicima mafije.

(RTS)


Ostavite komentar